Suđenje / Na iftaru sa Mirsadom Kukićem razgovarali o zapošljavanju u Elektrodistribuciji

Bivši federalni poslanik i direktor tuzlanske podružnice “Elektrodistribucije” Mahir Nurkanović kazao je svjedočeći na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u “Elektroprivredi” da je imao moralne dileme da zaposli osobu iz drugog kantona, piše Detektor.ba.

Svjedok je rekao da nije želio potpisati odluku o zapošljavanju Amela Škalje, sina federalnog poslanika Omera Škalje, jer je “studirao 14 godina i dolazi iz drugog kantona”.

Nurkanović je kazao da je detaljno pogledao biografiju Amela Škalje nakon što je od izvršnog direktora za distribuciju Eseda Džananovića dobio saglasnost za zapošljavanje. Tada je, kako je naveo, počeo da se dvoumi oko ovog zapošljavanja.

“Formalno je ispunjavao sve uslove, ali nisam bio siguran da želim zaposliti takvu osobu”, kazao je Nurkanović koji je dodao kako je od pravnika u “Elektrodistribuciji” u Tuzli saznao da konkurs u toj fazi ne mora završiti i kako je “odlučio da ga ne primi”.

Esed Džananović ga je tokom narednih mjesec i po do dva, kako je kazao svjedok, nekoliko puta zvao i pitao “dokle je proces”.

Svjedok je rekao da je imao “moralnu dilemu” da primi Škalju i da je na sastancima u “Elektrodistribuciji” u Tuzli tu dilemu podijelio sa kolegama. Džananović je o zapošljavanju Škaljića pitao i na sastanku u Sarajevu, kazao je svjedok.

Na jednom iftaru tokom ramazana 2016. godine u Tuzli, na kome je bio i Mirsad Kukić, svjedok je pred oko 40 ljudi sa “različitih pozicija i nivoa” rekao kako se Džananović “prekomjerno informiše” o zapošljavanju u “Elektrodistribuciji” u Tuzli. Svjedok je naveo da su ga neki od prisutnih tada podržali u tom stavu.

Na pitanje Kukićeve advokatice Jadranke Ivanović da li ga je njen branjenik tada podržao, svjedok je kazao da se sada toga ne može sjetiti. Ivanović je nakon toga uložila raniji iskaz u kojem je svjedok rekao da se i Mirsad Kukić složio da se Džananović previše informiše.

Svjedok je kazao da se “teško može sjetiti kako je ko reagovao u neformalnom razgovoru”.

“To nije moglo uticati na mene”, rekao je Nurkanović koji je na pitanje advokatice optuženog kazao da Kukić nije vršio uticaj na njega da zaposli Škaljića.

Nukranović je rekao da je Amel Škaljo primljen odlukom tehničkog direktora Besima Imamovića, dok je svjedok bio na godišnjem odmoru.

“Poslije sam informisan da više ne možemo prekinuti postupak zapošljavanja”, kazao je svjedok, prenosi Detektor.ba.

Kukića optužnica tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u vezi sa zapošljavanjem u “Elektrodistribuciji”.

Ranije je bio optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Džananovićem i Asimom Sarajlićem kojima se sudi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet izdvojen.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra.

Related posts