Porast cyber napada u kompanijama u BiH

Tokom prošle godine 72,7% svih organizacija u svijetu bilo je metom napada ransomwarea, odnosno zlonamjernih aplikacija ili programa.

Napadi su sve učestaliji iz godine u godinu. Primjera radi, postotak pogođenih organizacija je u pet godina porastao s 55%(2018.) na 72,7 (2023.).

Taj loš svjetski trend ne zaobilazi ni BiH i regiju, gdje se bilježi porast broja cyber napada u domaćim kompanijama i organizacijama.

“Nekada smo mislili da se to događa negdje daleko, da se napad na informatički sistem nama ne može dogoditi. Međutim, svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. Da bismo izbjegli takve situacije, neophodno je educirati sve zainteresovane strane i ponuditi im dobre primjere iz prakse, takozvane ‘case study’ slučajeve”, kazao je u razgovoru za Fenu IT stručnjak Denis Mihić.

Prva takva “case study” konferencija održat će se 23. i 34. maja u Mostaru pod nazivom Vision Days IT, koja će okupiti preko 200 sudionika iz cijele BiH kao i velika predavačka imena iz cijele regije. Tokom trajanja dvodnevne konferencije održat će se 20 predavanja.

“Sigurni smo da će svi sudionici s konferencije izaći sa sasvim drugačijim pogledima na IT sigurnost”, smatra Mihić.

Ova konferencija će, kako navodi Mihić, biti drugačija jer je okrenuta običnom čovjeku, djelatniku, koji se u svom radu susreće s mnoštvom izazova u smislu cyber sigurnosti, ali i menadžmentu kompanijee, kako bi shvatili važnost ulaganja u iste.

“Predavanja će biti koncipirana isključivo na case study slučajevima, odnosno studijama slučaja, praktičnim primjerima s kojima su se naši predavači susretali za vrijeme svog dugogodišnjeg iskustva te načinima na koje su ih rješavali”, kazao je Mihić.

Danas su cyber prijetnje jedan od glavnih razloga prekida poslovanja, a svatko od nas može biti najslabija ili najjača karika u obrani tvrtke od cyber napada. Mihić navodi kako 100 postotna zaštita od cyber napada ne postoji.

“Edukacija je jedna od ključnih stvari za podizanje vijesti o cyber kriminalu i svemu što se danas događa u ‘virtualnom’ svijetu. Ulaganje u infrastrukturu je neophodno jer tehnologija jako brzo napreduje a samim time i cyber napadi postaju sofisticiraniji”, istaknuo je Mihić.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts