Sud BiH pritvorio Tojagića: Unakazili i ranili policajca, zatvorskog čuvara i djevojke

Sud BiH odredio je ekstradicioni pritvor Vlatku Tojagiću (39), državljaninu BiH i Srbije koji je jučer uhapšen zajedno sa Bojanom Pavlovićem (29) u Banjoj Luci, a po potjernici koju je za njima raspisao Interpol Beograd zbog pokušaja ubistva policajca Vladimira Nedeljkovića i prebijanja zatvorskog čuvara Miroslava Manjoša u kafiću “Carska palata” u Sremskoj Mitrovici.

Ekstradicioni pritvor koji je određen Tojagiću može trajati 18 dana, a u tom roku bi susjedna Srbija trebala Sudu BiH dostaviti dokumentaciju kojom traži izručenje osumnjičenog za teško ubistvo u pokušaju.

Sjekli policajca

Na današnjem ročištu za ekstradiciju koje je vodio sudija Branko Perić, Tojagić nije prihvatio mogućnost da susjednoj Srbiji bude izručen po skraćenom postupku, te je zatražio da se provede standarna procedura izručenja koja može trajati i do šest mjeseci.

Tojagić i Pvalović terete se da su policajca pokušali ubiti u obračunu do kojeg je došlo 11. decembra prošle godine. Uhapšeni su zajedno sa još tri osobe iz kriminalnog miljea, a nakon što su policajca, koji te večeri nije bio na dužnosti, brutalno pretukli i isjekli po licu, tijelu i rukama, nakon čega su na njega ispalili i nekoliko hitaca, od kojih su od rikošeta povrijeđeni on i dvije djevojke koje su se u tom trenutku nalazile u lokalu.

Te večeri je teže povrijeđen i zatvorski čuvar Miroslav Manjoš koji je bio u društvu sa Vladimirom. Osim teških povreda koje je zadobio, čuvaru je osakaćeno i uho.

Po svemu sudeći, Tojagić i Pavlović su nedugo nakon ovog okršaja pobjegli u BiH, čije državljanstvo također posjeduju. Kako se danas moglo čuti u sudnici, osumnjičeni Tojagić već nekoliko mjeseci živi u Banjoj Luci, gdje je i uhapšen.

Tojagić je u Srbiji osuđivan u više navrata i to za nezakonito posjedovanje oružja i iznudu. Osuđivan je i u našoj zemlji i to 2006. godine. Zbog razbojništva je u KPZ-u Zenica proveo tri godine.

Danas je sudija Perić uhapšenog pitao da li za o čemu se radi u ovom slučaju te šta se zapravo dogodilo.

“Sve preuveličali”

– Znam o čemu se radi, oni su to sve malo preuveličali – kazao je Tojagić.

Danas je na Sudu BiH trebalo biti održano i ekstradiciono ročište za Pavlovića, ali je ono odgođeno za sutra.

Osim njih dvojice, jučer su u Banjoj Luci uhapšeni i Milan Majkić (31) i Zoran Kirjaković (49), a plicija sumnja da se mogu dovesti u vezu sa teškim krivičnim djelima izvršenim na području Banje Luke, među kojima je i pljačka UniCredit banke od 15. decembra kada su dvojica razbojnika sa motociklističkim kacigama i uz prijetnju pištoljima oteli 13.000 KM.

Pregledom Kirjakovićevog automobila “BMW” pronađeni su predmeti pogodni za vršenje krivičnih djela, tačnije rukavice, crna kapa – fantomka, baterijske lampe, šarafcigeri, čakije i crni ruksak.

Izvor: Faktor

Related posts