Suada Pašić i Elvira Stanojlović nove tužiteljice u predmetu protiv Radončića

Nakon što je tužitelj Božo Mihajlović privremeno udaljen iz Tužilaštva BiH na mjesto tužioca u predmetu koji se vodi protiv Fahrudina Radončića pred Sudom BiH, za tužiteljice su izabrane Suada Pašić i Elvira Stanojlović.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, koji je rekao da kompletan proces u vezi sa zamjenom tužilaca neće utjecati na dužinu trajanja predmeta pred Sudom BiH.

Tužiteljica Suada Pašić rođena je 1965. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1989. godine. U periodu od 1992. do 1994. godine obavljala je poslove samostalnog referenta za personalne poslove, kao i poslove stručnog saradnice za normativno-pravne i upravne poslove u Općini Centar Sarajevo.

Od 1. novembra 1994. godine do 15. januara 2006. godine vršila je funkciju sutkinje za prekršaje u Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo, a od 16. januara 2006. godine dо 31. decembra 2015. godine radila je kao tužiteljica u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Pašić je bila tužiteljica koja je po zamolbi Specijalnog tužilaštva RS-a 2014. godine naložila nezakonit pretres redakcije portala Klix.ba. Nezakonitost pretresa potvrdilo je i Tužilaštvo KS 2015. godine.

Suada Pašić imenovana je za tužiteljicu Tužilaštva BiH 7. decembra 2015. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a na dužnost je stupila 1. januara 2016. godine.

Druga tužiteljica u predmetu koji se vodi protiv Radončića je Elvira Stanojlović. Ona je rođena 30. septembra 1971. godine u Konjicu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 12. marta 1998. godine, a pravosudni ispit položila 25. decembra 2000. godine.

U periodu od 4. januara 1999. godine do 3. januara 2001. godine obavljala je poslove pripravnice Općinskog suda I u Sarajevu. U periodu od 16. aprila 2001. godine do 21. novembra 2004. godine obavljala je poslove stručne saradnice na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Od 22. novembra 2004. godine obavljala je dužnost tužiteljice u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Stanojlović je bila tužiteljica koja je izvršila uviđaj nakon ubistva Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u sarajevskoj Odobašinoj ulici na broju 1 A. Zanimljivo je što je kompletan slučaj pokrenut na osnovu prijave svjedokinje Azre Sarić koja je optužila Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman da pokušavaju utjecati na nju da bi promijenila iskaz prilikom svjedočenja u Prištini i to u smislu da zaštiti Radončića i Nasera Keljmendija, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića.

Elvira Stanojlović ja za tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana 7. decembra 2015. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) prihvatila je zahtjev Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, čime je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović privremeno udaljen od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH do okončanja istrage koja se vodi protiv njega.

Ured disciplinskog tužioca 2. marta 2017. godine Prvostepenoj disciplinskoj komisiji podnio zahtjev za privremeno udaljenje Bože Mihajlovića od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH, jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, o čemu je Ured obavijestila vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine 2. marta 2017. godine.

Related posts