Ikanović: Testiramo prvu bh. haubicu

Direktor BNT Novi Travnik Adis Ikanović potvrdio je za INS da je u toku provođenje probnih testiranja prve bh. haubice na poligonu u Novom Travniku, ali da ništa više o detaljima ovih aktivnosti ne može iznositi u javnost.

– Ispitivanja se rade na našem poligonu i ništa više o tome ne možemo reći – dodao je.

On je naglasio da će se navedena aktivnost nastaviti i u narednih pola godine, jer je riječ o veoma kompliciranim zadacima.

Inače, za početak jula najavljeno je poligonsko ispitivanje gađanjem za haubice H-155 mm i H-122 mm.

Kako su ranije pisali mediji, razvoj haubice traje već godinama i riječ je o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod.

Bh. haubica ima domet 40 kilometara, automatsko punjenje šest granata, kompjutersko GPS navođenje. Haubica ima NATO kalibar 155 mm i malu težinu. Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20 posto jeftinija od konkurencije i koštat će oko milion KM.

Prva bh. haubica u međuvremenu je dobila konkurenciju.

Srbija je ovih dana predstavila svoje „najmoćnije artiljerijsko oružje“, haubicu “Aleksandar” domaće proizvodnje. A tamošnji mediji o tome s oduševljenjem izvještavaju.

Bh. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu.

Related posts