Stotine Sarajlija i Banjalučana na protestima u Vilsonovom: Pravda za Dženana, pravda za Davida!

Stotine građana Sarajeva, ali i grupa Banjalučana predvođena Davorom Dragičevićem, okupili su se danas kod mosta Ars Aevi u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu kako bi pružili podršku porodicama Dženana Memića i Davida Dragičevića koje je ujedinila smrt njihovih sinova koja se odigrala pod veoma sumnjivim okolnostima.

Proteste u Sarajevu po sedmi put organizovala porodica Dženana Memića, koji je zadobio smrtonosne povrede usljed kojih je preminuo u februaru 2016. godine. Porodica mladića ne vjeruje da je Dženan bio žrtva saobraćajne nesreće, zbog koje se u Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi Ljubi i Bekriju Seferović.

Muriz Memić, Dženanov otac, od vlasti protestima traži istinu i još jednom želi da ukaže na nerad Tužilaštva KS u slučaju smrti njegovog sina.

U svemu ga danas podržava i Davor Dragičević, koji bije bitku sa policijskim organima u Republici Srpskoj koji su, istražujući slučaj smrti njegovog sina Davida, na samom početku istrage rekli kako se mladić utopio u rijeci Crkvena te da je prethodno opljačkao kuću u Banjoj Luci.

Međutim, iz dana u dan se u ovom slučaju pojavljuju novi dokazi koji dovode u sumnju tvrdnje policije.

Neposredno prije početka protesta u Sarajevu, Davor Dragičević kazao je novinarima da je današnje okupljanje tek početak.

– Ako oni kažu da institucije postoje, neka izvole da počnu raditi. U suprotnom, ja ću otkriti sve i jednu činjenicu koju imam u glavi i neće biti dobro. Još imam strpljenja i vjerujem, ali neka rade svoj posao gospoda. Ja sam konobar, a sada sam i sudija i tužilac. Nikad im neću oprostiti Davida i svu našu djecu… Djecu nam ubijaju, našu mladost. U ovoj državi, ako se ovo ne završi kako treba, grupa “Pravda za Davida” i zločinci neće živjeti zajedno. Javno ću se ubiti ako jednu optužbu protiv mene dokažu. Zatrli su mi sjeme, to su zločinci i zlikovci koji nemaju ni vjeru, ni naciju – rekao je Davidov otac.

Muriz Memić je kazao kako su sve prilike da će morati formirati šatorsko naselje jer VSTV BiH pokušava da Dalidu Burzić, glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo, postavi za sudiju Suda BiH.

– Ako se to dogodi, ja ću formirati šatorsko naselje pred Sudom BiH. Država me tjera da budem sudija. Ovom narodu treba sudnica, a ne ulica, ali izgleda da ne može ovako. Zločinci sjede u sudu i tužilaštvima, oni su poligon za obuku moćnika. Država ih plaća da uživaju – kaže Memić.

Na protestima u Vilsonovom šetalištu je i otac Selme Agić, koja je zajedno sa Editom Malkoč poginula u saobraćajnoj nesreći koju je skrivio Sanjin Sefić.

Trenutno se na Vilsonovom nalazi oko hiljadu ljudi.

Izvor: Faktor

Related posts