Mektić: BiH ide ka zatvaranju granica

Postoji mogućnost da BiH u potpunosti zatvori svoje granice ukoliko se migrantska kriza nastavi, rekao je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

On je rekao da vlasti neće dozvoliti da BiH bude žrtva neodgovornosti bilo koje zemlje i migrantske krize te “da se suoči sa velikim problemom zbog toga što se neke zemlje neodgovorno odnose prema tom problemu i ne vode računa o drugima”.

„Ako treba zatvoriti granice, i to ćemo učiniti i ka tome se i ide, uključićemo i druge agencije i Oružane snage BiH ako bude potrebe”, rekao je Mektić.

Naglašava da će BiH poslati snažnu poruku EU i reći im da ovo nije problem ni zapadnog Balkana, ni BiH, nego da su migranti problem EU.

“Problem ovih migracija počinje iz EU, iz Grčke, i ne možemo sad mi biti prepušteni sami sebi. Tražimo da se EU uključi u sve ovo”, kaže Mektić.

Dodaje da je Vijeće ministara BiH danas usvojilo Nacrt akcionog plana za rješavanje problema migranata. Tvrdi da se u okruženju stvara atmosfera da, na neki način, BiH bude žrtva migrantske krize.

“Neke države u našem okruženju olako prilaze problemu i puštaju migrante u BiH. Prema Hrvatskoj imamo ozbiljne probleme, jer Hrvatska sve ozbiljnije zatvara taj prostor. Mi ne želimo da budemo prostor gdje će se koncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja”, ističe Mektić.

Naglašava da je suština Akcionog plana da će se BiH najviše sada fokusirati na granicu, na zatvaranje svih kapaciteta i onemogućiti ulazak migranata.

“Imamo informaciju da je Srbija raspustila svoje imigracione centre i da veliki broj migranata luta regionom i očekuje se da će u velikom broju krenuti prema BiH”, kaže Mektić. Kaže da se u rješavanje problema migranata moraju uključiti sve institucije i nivoi vlasti u BiH, od državnog nivoa, pa do lokalnih zajednica, gdje će se problem najviše reflektovati.

“Migranti se nalaze na cijelom prostoru BiH. Istina je da se svi koncentrišu u Sarajevu, ali problem moramo rješavati zajednički”, kazao je Mektić.

Ističe da već ima nekoliko prostora u kojima bi mogli biti smješteni.

“Dogovorili smo se da vrlo brzo sklonimo šatorsko naselje u Sarajevu i migranti će morati da budu u strogo određenim prostorima koje ćemo namijeniti za to”, rekao je Mektić.

Upitan kako će skloniti migrante kad oni ne žele da se miču sa svoje rute, Mektić je odgovorio da će morati da idu u određene centre, gdje će imati adekvatnu brigu i zdravstvenu zaštitu, te da ne mogu oni o tome odlučivati.

“Ako ne budu ispoštovali te odluke, možemo ih staviti pod nadzor i ograničiti kretanje”, rekao je Mektić, dodavši da oni ne mogu krojiti zakone ove države.

Na pitanje kako se Vijeće ministara očitovalo o zaključcima Vlade RS, Mektić je rekao da je Vijeće ministara pozvalo sve institucije ove države da se uključe u rješavanje migrantske krize.

U Banjaluci nema mjesta

Veća grupa migranata u noći sa ponedjeljka na utorak primijećena je i u Banjaluci, gdje su došli iz Sarajeva, a nakon policijske kontrole sjeli su u taksi vozila i otišli prema Gradišci.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da je policija obavila razgovor sa migrantima koji su autobusom došli iz Sarajeva te da je utvrđeno da posjeduju potvrdu o traženju azila, a obaviještena je i Služba za poslove sa strancima.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da neki koristeći migrante pokušavaju da mijenjaju etničku strukturu BiH.

“Budite sigurni da je to dugoročan projekat i treba da budemo čvrsti, odlučni i jedinstveni u tome da migrantima nema mjesta ovdje. Neka taj problem rješavaju oni koji su do njega doveli”, rekao je Savanović.

nezavisne.com

Related posts