Stotine povratnika zločinima: Silovatelj izašao na uslovnu slobodu pa ponovo silovao

Osuđenici iz bosanskohercegovačkih zatvora nakon izdržane trećine kazne izlaze na uslovnu slobodu. Ali, mnogi od njih ne mogu da odole iskušenjima te se brzo vraćaju iza rešetaka, najčešće zbog istih krivičnih djela.

Iako se moraju javljati u policijsku stanicu tokom boravka na slobodi te se nalaze pod prividnim nadzorom centara za socijalni rad, ne prođe puno vremena do njihovog ponovnog hapšenja.

Takvih primjera u zatvorima ima na stotine, što, prema mišljenjima stručnjaka, ukazuje na to da u većini slučajeva nije postignuta svrha kažnjavanja.

Među njima je i Miroslav Gavrić (26), koji je već drugi put u banjalučkom zatvoru zbog silovanja. On je 2014. u Osnovnom sudu u Kotor-Varošu osuđen zbog silovanja poznanice u aprilu te godine u čelinačkom mjestu Šnjegotin.

Kobne noći je 64-godišnju žrtvu sreo kod prijatelja na slavi. Nakon što je žena pješice krenula kući, Gavrić je pošao za njom i presreo ju je na lokalnom putu. Pod prijetnjom da će je zaklati nožem, ženu je odvukao pored puta, gdje ju je pretukao i silovao. Iz zatvora je pušten na uslovnu slobodu u julu 2016. godine i samo tri mjeseca kasnije ponovo je silovao svoju žrtvu.

“Prvi put sam osuđen na godinu i po zatvora. Dobio sam tri i po mjeseca uslovno. Ostalo mi je 15 dana do isteka uslovne kada sam ponovo silovao. Sad imam još 44 mjeseca, a na suđenju sam dobio šest godina i tri mjeseca”, kaže Gavrić za “Avaz”.

On se pravdao riječima da je bio pijan kada je to uradio i dodao da se kaje.

“Da, kajem se. Žao mi je što sam to uradio. Šta ću? U zatvoru sam sada… Nisam imao nikakvih problema i izdržaću ostatak kazne”, dodaje Gavrić, koji se nalazi u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tunjice u Banjaluci.

Gavrić je samo jedan u nizu osuđenika u KPZ-u Tunjice koji su se zbog kršenja uslovnog otpusta vratili u zatvor. U ovom KPZ-u ipak je mnogo više povratnika koji zbog istog djela leže osmi, deveti ili deseti put.

“Oni znaju da je njihovo da odleže dva ili tri mjeseca i da će ponovo napolje. Zbog toga s njima nema nikakvih problema”, ističu čuvari u KPZ-u Tunjice.

Uvažena 721 molba

Prema podacima Ministarstva za pravdu BiH iz prošle godine, Komisija je pozitivno riješila 721 molbu osuđenika ili 45 odsto.

To znači da je Bosna i Hercegovina u rangu s visokorazvijenim evropskim zemljama, gdje se postotak riješenih molbi osuđenika kreće od 43 do 52 odsto.

Related posts