Sukob Bibija i Mirse Švicarca: Kako je sve počelo i je li napokon završilo?

Za Damirom Mehićem zvanim Bibi iz Tuzle, koji je sinoć uhapšem na lokalitetu Jahorine, bila je raspisana međunarodna potjernica, potvrđeno je danas iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Hapšenje u Hotelu “Vučko“, kako se nezvanično saznaje Damira Mehića, izvršili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s kolegama iz Federalne uprave policije.

Nakon lišenja slobode, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, izvršen je pretres apartmana koji je Mehić koristio, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela za koji se ova osoba sumnjiči.

Mehić i oduzeti predmeti su iste večeri predati policijskim službenicima Federalne uprave policije na dalje postupanje, navodi se u saopćenju Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Mehić se sumnjiči da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i samovlašće.

Mediji su objavili da je osumnjičen za ubistvo Emira Džinića, bliskog prijatelja Mirse Švicarca, koji je ubijen u pucnjavi koja se dogodila u centru Tuzle.

Detalji obračuna

Podsjetimo, Džinić je ubijen u vatrenom okršaju koji se dogodio 22. juna 2013. godine i jedan je od najvećim poslijeratnih mafijaških obračuna u Tuzli.

Akteri pucnjave su pripadnici dvije kriminalne grupe, koje su predvodili Mehić s jedne i Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, s druge strane.

Tada je u razmjeni vatre ubijen Emir Džinić, blizak prijatelj Mirse Švicarca, dok su teško Amir i Nail Hodžić. S druge strane, ranjen je i Denis Rahmanović, uposlenik zaštitarske agencije Flek.

Džinić je preminuo na putu do bolnice, dok su dvojica Hadžića, Amir i Nail, te Denis Rahmanović preživjeli ranjavanje.

Od posljedica ranjavanja u ovoj pucnjavi na putu do bolnice je preminuo Emir Džinić (41) iz Tuzle, inače blizak prijatelj Merseda Hadžića, poznatijeg kao Mirso Švicarac.

Do pucnjave, koja je stvorila veliku paniku u Tuzli, došlo je oko 20.45 sati kada su za sada nepoznate osobe izišle iz “audija A6” i počele pucati prema Džiniću i braći Hadžić.

Pucnjava se dogodila ispred zgrade Titanik, u kojoj Mirso Švicarac ima stan. Prema kazivanju očevidaca, Hadžić je nekoliko minuta prije pucnjave bio u društvu dvojice, Hadžića i Džinića, ali je otišao do stana. Zbog toga, pretpostavlja se, Švicarac je najvjerojatnije bio meta napadača.

Tuzlanska policija je dan kasnije u tuzlanskom naselju Slatina pronašla oštećeni “audi” iz kojeg je pucano.

Historijat sukoba

Mnogi su tada sumnjali da je pucnjava rezultat dugogodišnjeg sukoba skupina okupljenih oko Damira Mehića Bibija, s jedne strane, i Merseda Hadžića s druge strane.

Dugogodišnji sukobi Sukob između Bibija i Švicarca traje još od decembra 2008. godine kada je u tuzlanskom naselju Slavinovići izrešetan “audi Q7”.

Tada je ubijen Jasenko Hajdarhodžić, a teško ranjen Damir Mehić. Zbog ovog napada, ubistva i teškog ranjavanja, na zatvorsku kaznu osuđen je Kemal Selimović, koji je tada bio blizak suradnik Mirse Švicarca.

Zbog toga Mehići su sumnjali da iza toga napada stoji upravo Švicarac. I nadolazećim godinama su postojale napetosti između Mehića i Hadžića, koje su prestale kada je Hadžić bio u bijegu i izdržavanju kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u Sarajevu.

Ali, nakon što je Hadžić izišao na slobodu, Mehić je tvrdio da mu je život ugrožen te da iza svega stoji Mersed Hadžić.

Nakon jučerašnjeg hapšenja, Mehiću je već određen pritvor, u koji će biti prebačen čim se završi njegova obrada u FUP-u. Cijeli slučaj je još uvijek u fazi istrage, s obzirom da je Mehić bio u bjekstvu i da nikad nije saslušan.

/fokus.ba

Related posts