Stoltenberg: Evropljani bi trebali povećati proizvodnju oružja

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Evropljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je danas objavljen u njemačkim medijima.

Manje od sedmicu prije sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. februara, Stoltenberg je kazao: “Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe.”

– To znači da je potrebno prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba, rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag. “Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a”, naglasio je Stoltenberg.

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se “mir u Evropi ne podrazumijeva”, istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza. “Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju”, rekao je. “NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima”.

Izvor: Vijesti.ba/HINA

Related posts