Šta se dogodi u tijelu kada potpuno prestane piti alkohol?

Mnogi se tokom januara odluče na takozvani “dry January”, odnosno “suhi” mjesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za blagdane, organizmu daju malu pauzu i naprave detoks. Sat vremena od posljednje čašice alkohola počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više inzulina pa će vam možda porasti želja za ugljikohidratima.

U ovom se periodu normalizira nivo šećera u krvi. Ipak, ako ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli i kupili sve slatkiše na svijetu, pripremite se na par dana u kojima će nivo šećera u krvi divljati. U prvih 12 sati ne zaboravite na vodu jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

Do sada je tijelo vjerojatno završilo s detoksikacijom. Zavisno o tome koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete riješiti uljem od lavande koje lagano umasirajte u čelo i sljepoočnice.

Svi znakovi mamurluka sada bi trebali prestati. Tijelo vam više neće tražiti ugljikohidrate i napokon ćete se psihički i fizički osjećati dobro.

Spavat ćete puno bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe jer će tijelo ponovno biti prirodno hidratizirano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.
Masnoće u jetri smanjit će se za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tijela. Vjerovatno ćete primijetiti i da su vam se smanjite masne naslage oko trbuha. Prema istraživanju objavljenom u The International Journal of Cosmetic Science, nakon četiri sedmice vide se najveće promjene na koži.

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli izgubiti sedam do deset kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku financijsku uštedu uz zdravstvene blagodati, piše Ordinacija.

Related posts