Šta se dešava s vašim tijelom kada počnete svakodnevno konzumirati krastavac

Većina misli da krastavac ima pomalo dosadan i besmislen ukus. No iako ima blagi ukus on je sve samo ne dosadan i postoji mnogo razloga zbog kojih bi ga trebali redovno konzumirati.

Naime, krastavac u sebi sadrži veliku količinu hranjivih tvari, kako u mesu ploda tako i u kori. On ne sadrži nema masnoće, ima vrlo malo kalorija i ima jako puno vode. što ga čini fantastičnim za održavanje pravilne hidratacije, a pomaže vam i da smršate.

Svakodnevna konzumacija krastavaca super je za vas,a može pružiti zaštitu i protiv raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

Zaštita od bolesti

Krastavci sadrže veliku količinu antioksidanata, to su molekule koje mogu spriječiti oksidativno oštećenje u tijelu. Oni se vežu i neutraliziraju neparne elektrone koji se nazivaju slobodni radikali kako bi vas zaštitili od problema poput hroničnih bolesti i preranog starenja. Zapravo, oštećenja slobodnih radikala snažno su povezana s problemima srca i pluća, rakom i autoimunom bolešću.

Kad svakodnevno jedete krastavce, povećavate unos antioksidanata.

Bolja hidratacija

Očito svi razumijemo da je hidratacija važna, no mnogi ne vole piti veliku količinu vode. Voda igra kritičnu ulogu u regulaciji temperature, ubrzava metabolizam. Nizak unos vode može negativno utjecati na vaše zdravlje.

Budući da krastavac sadrži 96 posto vode, to znači da možete dobiti dvoljno vode uz minimalno napora. Istraživanja su pokazala da povećana konzumacija voća i povrća poboljšava hidratacijski status.

Možete smršavjeti

Krastavci će vam piomoći da smršate budući da sadrže jako malo kalorija, ali istovremeno i mnogo vlakana. Njihova konzumacija pomaže vam da se osjećate sitim.

Ako svakodnevno unosite cijeli krastavac unosit ćete samo 45 kalorija, a dobit ćete značajnu količinu proteina, vitamina C, vitamina K, magnezija, kalija i mangana. Studije pokazuju da je konzumiranje namirnica bogatim vodom povezano sa značajnim smanjenjem tjelesne mase.

Izvor: Klix.ba

Related posts