Sramotno da Krišto o trošku države veliča fašizam, Dodik je Čovićev sluga

Potpredsjednica SDS-a i šefica Kluba poslanika ove političke partije u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević najavljenu postizbornu koaliciju SNSD-a i HDZ-a BiH komentariše citirajući narodnu izreku: “Pijetao koji rano zakukuriče, završi u supi”.

Kako ističe, očigledno je da je predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik poslužio lideru HDZ-a BiH i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da se “opere” pred njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i jasnim kritikama koje dobija sa Zapada zbog plana “B”, pišu Vijesti.ba.

“Taj plan ‘B’ znači blokadu formiranja buduće vlasti, blokadu formiranja Doma naroda, možda i predviđa još neke radikalnije mjere… Čović je pozvao svog partnera da formiraju ‘blajburšku koaliciju’ i da se ‘opere’ pred kancelarkom Merkel i kaže da je plan ‘B’ zapravo savez sa Dodikom”, navodi Pandurević, te u šaljivom tonu dodaje kako smatra da će se njemačka kancelarka “jako obradovati tom planu ‘B'”.

Potpredsjednicu SDS-a ne iznenađuje savezništvo SNSD-a i HDZ-a, jer kako tvrdi, ono datira iz ratnog perioda, zbog ličnih odnosa Milorada Dodika sa hrvatskim generalima.

“Odgovorno tvrdim, a neka me Dodik demantuje, da je on bliži sa generalom Ivanom Čermakom, nego sa svim srpskim generalima zajedno. Čermak je svojevremeno, u vrijeme prve Vlade Milorada Dodika, dobio značajna sredstva iz budžeta RS”, kaže Pandurević.

Ona naglašava da bi voljela da je Dodik zatražio nešto za RS od Čovića, umjesto da mu “samo služi”.

“Recimo, da je tražio da Srbi budu konstitutivni u kantonima sa hrvatskom većinom, da imaju pravo na svoj jezik i na svoje pismo, da mogu da se zaposle…Da je Čovića pozvao da, umjesto što veliča ustaše i ustaške zločine, dođe u Jasenovac i da se pokloni stradalim u Jasenovcu. No, očito da je Dodik tek pokorni Čovićev sluga”, smatra Pandurević.

Iz medija je informisana o zahtjevu zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) da joj budu odobrene dnevnice i službeni putni nalog kako bi prisustvovala komemoraciji u Blajburgu, pišu Vijesti.ba.

“To je sramotno i strašno! Strašno je tražiti da vas institucija podrži na vašem privatnom putovanju i da se, pri tome, tamo možda lažno predstavite uime institucije, te da idete da glorifikujete ono što je nacizam i fašizam, umjesto da odete na stratišta i da se poklonite žrtvama ustaškog režima. Ne mogu to da shvatim”, kaže Pandurević.

Ona napominje da su se evropske države davno ogradile od fašističke ideologije.

“Jedino Hrvatska i Hrvati još uvijek nisu spremni da se odreknu fašizma iz Drugog svjetskog rata”, smatra Pandurević.

(Vijesti.ba)

Related posts