SRAMOTA ZA GRAD BIHAĆ I USK: Ema Bajrić je SVJETSKI PRVAK, ali ne može biti SPORTISTA GRADA!

Prema saopštenju bokserskog kluba FAVORIT BH iz Bihaća, koje prenosimo u cjelosti:

,,Poštovani prijatelji našeg kluba imam moralnu obavezu prema svojim takmičarima koji su cijelu godinu prolivali svoju znoj i krv u ringu i prema vama koji nas pratite i podržavate da vas obavjestim da se ponavlja tradicija diskriminacije našeg sporta i sportista na manifestacijama izbora sportiste Grada Bihaća i USK-a.

Naime, dobili smo poziv od Gradskog sportskog saveza za nominaciju naših sportista na izboru najboljih sportista grada Bihaća u 2018-oj godini, te u istom stoji da prijave moraju biti u skladu sa važećim pravilnikom za izbor sportiste godine.

Važeći pravilnik za izbor sportiste godine Grada Bihaća je novi saziv gradskog sportskog saveza naslijedio od prijašnjeg upravnog odbora na čelu sa Zlatanom Tajićem. U članu 17 stoji da bi rezultat bio priznat mora biti ostvaren na Svjetskim i Evropskim prvenstvima u svakoj pojedinačnoj težinskoj kategoriji i to najmanje 8 učesnika iz 8 zemalja.

Nepravedno je i diskriminirajuće da se vrhunski sportski rezultati koje mi osvajamo, a najbolji primjer je Evropsko i Svjetsko zlato Eme Bajrić nikako ne uzmu u obzir na izboru sportiste grada Bihaća i USK-a zbog navedenog člana u pravilniku. WAKO Kickboxing je individualni sport koji je nedavno primljen i u porodicu olimpijskih sportova i priznat od međunarodnog olimpijskog komiteta i sport accorda i svi rezultati sa zvaničnih prvenstava su priznati svugdje u svijetu. Niko od nas trenera i takmičara ne može uticati na broj prijavljenih učesnika u pojedinačnoj težinskoj kategoriji.

Zbog navedenog pravilnika dešavaju se apsurdi kao na prošlogodišnjem izboru, da za najbolju juniorku bude proglašena djevojka koja je bila druga na Državnom prvenstvu u džudu, a Ema koja je bila prva u Evropi nije se uopšte mogla ni kandidirati. Uz svo dužno poštovanje prema svim sportistima naše nezadovoljstvo se ogleda u tome što se ne biraju najbolji sportisti nego oni koji ispunjavaju norme prema famoznom pravilniku, a i laik zna je li vrijedniji rezultat biti prvak Evrope ili viceprvak BiH.

Kako je pravilnik i ove godine na snazi očigledno je da će se nepravda i ove godine ponoviti prema Emi, koja je u septembru na Svjetskom prvenstvu u Italiji na kojem je nastupilo 2303 takmičara iz 64 zemlje osvojila zlato, pobjedama u polufinalu nad predstavnicom Srbije, a u finalu predstavnicu Turske.

Jedina Svjetska prvakinja u gradu Bihaću i USK, jedina takmičarka u BiH koja je aktuelna Evropska i Svjetska prvakinja ne ispunjava uslove da bi je kandidovali na izboru najboljih sportista grada Bihaća i USK-a. Tužno…

Da bi apsurd bio veći Ema je prošle godine na izboru sportiste Bosne i Hercegovine ušla u uži izbor među 5 najboljih juniorki, a mi kao kolektiv smo više puta se pismeno obraćali gradskom sportskom savezu i sportskom savezu USK-a da svoje pravilnike usklade sa Državnim pravilnikom, kako se ne bi kickboxing kao sport i naši takmičari dovodili u neravnopravan i diskriminirajući položaj naspram drugih. Zadnja urgencija je poslana prema gradskom sportskom savezu ispred klubova borilačkih sportova ZINO i FAVORIT BH 3.10.2018 godine, a problem oko pravilnika smo iznijeli pred gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, koji je primio reprezentativce BiH iz Bihaća prilikom povratka sa Svjetskog prvenstva.

Pišem pod emocijama i nikad ništa nisam tražio za sebe niti sam dobio bilo kakvo priznanje kao trener, ali na krv i znoj mojih takmičara nisam imun, kako godinama traje prepiska i borba kickboxing klubova da se promjeni vazeći pravilnik i da se uskladi sa državnim. Apelirat ćemo prema Ustavnom sudu da se ocjeni ustavnost navedenog pravilnika u smislu člana 6 Ustava BiH, a odnosi se na konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, a u vezi sa članom 39 stav 2 Zakona o sportu u BiH, u kojem stoji „da će sportista biti zaštićen ovim zakonom od svake vrste ugrožavanja ljudskog i sportskog integriteta i dostojanstva. Ukoliko Ustavni sud utvrdi da je pravilnik protuustavan tražit ćemo i odgovornost pred nadležnim institucijama.

Napominjemo da naš kolektiv u svim ostalim segmentima ima odličnu saradnju sa gradskim sportskim savezom na čelu sa predsjednikom Mladenom Šantićem i da smo zadovoljni radom novog saziva saveza, te da smo nailazili na razumijevanje i oko ove problematike, čak smo dobili i obećanje da se neće dogoditi prošlogodišnja nepravda, ne samo prema Emi nego i prema mnogim drugim kikbokserima koji su osvajali medalje na Evropskim i Svjetskim kupovima ali očigledno da će se opet isto dogoditi jer se pravilnik nije izmijenio.

Poručujem svim svojim takmičarima da sam ponosan na njih i da znaju da ću se uvijek boriti za njih jer se bave gladijatorskim sportom u kojem vam je glava uvijek na panju, vi ste posebni i koliko god nas podcjenjivali ne obazirite se, mogu samo da vam se dive…

Izvor;biscani.net

 

 

 

Related posts