Snijeg u februaru iznenadio Bišćane, ali ne i Cazinjane! Gradonačelnik Ogrešević bez suvišne priče očistio grad, dok gradonačelnik Fazlić na sva zvona najvaljuje kazne za građane! (FOTO)

Snježno nevrijeme koje je ovih dana pogodilo nekoliko gradova sjeverozapadne Bosne, a posebno Bihać, glavni grad USK, otežalo je život građanima, a snježni pokrivač viši od pola metra okovao je krajiške ulice i sela.

Iako bi se snježni pokrivač od pola metra posljednjih godina možda i mogao nazvati ekstremnijom vremenskom pojavom, mnogi se Bišćani ovih dana pitaju zašto zimske službe Grada Bihaća nisu adekvatno odgovorile na probleme uzrokovane snijegom?

Da je Grad Bihać izgubio kontrolu, uvidjeli su i u Ministarstva Obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Naime, ovo ministarstvo je, zbog onečišćenih trotoara i prilaznih puteve školama, donijelo odluku kojom prekidaju nastavu u osnovnim i srednjim školama na području grada Bihaća.

Odgoda je trajala do jučer (srijeda, 7. februar), a kako je pojašnjeno, odluka je donesena zbog neprohodnosti puteva na području grada Bihaća, a u cilju sigurnosti djece.

– Pozivamo gradonačelnika Grada Bihaća i nadležne institucije da očiste trotoare i prilazne puteve školama, najkasnije do 07.02.2018. godine, kako bi djeca imala siguran dolazak do škole, kazao je ministar Muhamed Ramić.

Međutim, Ministarstvo Obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK ovakvu odluku nije donijelo za Cazin, drugi grad USK, jer Grad Cazin je spremno odgovorio na problem snijega, te za razliku od Bišćana, Cazinjane nije iznenadio snijeg u februaru.

Nedugo nakon odluke ministarstva o prekidu nastave, bihaćki gradonačelnik održao je sastanak sa čelnicima JKP Komrad, Zavoda za prostorno uređenje Bihać i gradske Službe za komunalne djelatnosti, inspekcijske poslove, vode i zaštitu okoliša, te zahtijevao je maksimalnu angažiranost kada je u pitanju zimsko održavanje i čišćenje cesta, posebno istaknuvši čišćenje ulica u kojima se nalaze važnije institucije i škole.

Za razliku od bihaćkog gradonačelnika, cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević je bez pompoznih saopćenja i vanrednih sastanaka, organizirao nadležne službe koje su, u kratkom vremenskom periodu, pozitivno odgovorile na zahtjevan zadatak – čišćenje snijega. Na kraju se zapitamo, zar Bihać, glavni grad USK, ne bi trebao biti primjer ostalim gradovima i općinama u USK ili bi ti isti gradovi i općine trebali biti primjer glavnom gradu?  – piše usn.ba

Grad Cazin

Grad Bihać

Related posts