Snijeg stvara probleme: Ukoliko krećete na put izbjegavajte ove dionice

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegivini.

Posebna pažnja skreće se na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar-Livno, Livno-Kupres-Bugojno, Glamoč-Mrkonjić-Grad, Tomislavgrad-Posušje, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor. Na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Tarčin, brzina kretanja je zbog snijega ograničena na 80 km/h. Na planinskom prevoju Makljen na putnom pravcu Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše.

Na dionicama u južnim krajevima zemlje, kolovoz je pretežno mokar. Vozači se upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju i podsjeća da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na tim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Related posts