Snijeg otežava saobraćaj u zapadnim krajevima BiH

ak vjetar ovoga jutra stvara snježne nanose na dionicama u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine, posebno na putnim pravcima Kupres-Šujica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica.
Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima i na dionicama Bihać-Cazin-Velika Kladuša, Srbljani-Bosanska Krupa i Bihać-Bosanski Petrovac.

Zbog snježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila iznad 3,5 tone na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima Sarajevo-Olovo, Novi Travnik- Bugojno, Tuzla –Bijeljina, Doboj-Tuzla-Kalesija i Srebrenik-Orašje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini postoji opasnost od snježnih lavina.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu države gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Pojačan promet vozila u toku dana očekuje se prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila iznad 7,5 tona na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Related posts