Snijeg otežao rad Unsko-sanskim šumama

Pored problema u saobraćaju i obustavljene nastave, snijeg je direktno omeo i poslovanje ŠPD Unsko-sanske šume a time i vlasnika pilana čiji su pogoni posljednjih sedmica u mirovanju. Neki od njih tvrde da su u februaru radili svega nekoliko dana, nezadovoljni što nije iskorišteno dobro vrijeme u januaru, te obezbijeđena dovoljna količina sirovine.

Većina radnika bihaćke pilane Brzi na prisilnom je godišnje odmoru. U prošlom mjesecu radili su svega 4 dana jer nedostaje sirovine. Snijeg u određenim rejonima kojima gospodare ističu u ŠPD US šume dostiže i do 2 metra visine i do sirovine se jednostavno ne može.U planovima ovog poduzeća obično se za januar i februar planira isporuka manje količine trupaca ali zbog vremena ni to nije moglo biti ispoštovano .

„Evo svjedoci ste da je u posljednjih nekoliko dana zaista bilo mnogo snježnih padavina što je u potpunosti paraliziralo proizvodnju u ŠPD Unsko-sanske šume. Trenutno radimo na čišćenju šumskih, kamionskih puteva kako bi pokušali da barem jednim dijelom dođemo do onih sortimenata koji su već proizvedeni i koji se kao takvi nalaze na međustovarištima, kako bi se isti eventualno mogli isporučiti našim kupcima. Zaista su sniježni nanosi oko metar visine a negdje i oko dva metra. Ja se nadam da ćemo u narendim danima uspjeti da se probijemo do tih naših prvih stovarišta i krenemo sa isporukom.“, kaže Haris Mešić, direktor ŠPD Unsko-sanske šume

Metreolozi najavljuju zatopljenje te bi u martu uz bolje uvjete trebali biti i prohodniji putevi za isporuku drveta koje čeka na šumskim lagerima.

ŠPD USŠ je za 2018 godinu u programu rada već planirala manji obim proizvodnje na početku godine što je i prezentirano ministrima na sjednici Vlade ,sredinom februara.

Planirana isporuka količine trupaca razlog su nezadovoljstva drvoprerađivača , jer kako neslužbeno ističu prevelik je broj pilana, te se ne mogu ispuniti zahtjevi svih. A upravo i prema podacima ŠPD Unsko-sanske šume, zahtjevi za isporukom su 2,5 puta veći od realnih mogućnosti i kapaciteta koje oni imaju. Uz ograničene resurse i vremenski uvjeti su već na samom početku otežali ovu poslovnu godinu i za drvoprerađivače ali i za Unsko-sanske šume.

(Izvor: RTVUSK.ba)

Related posts