Snažne poruke iz Dortmunda: Genocid u Srebrenici ne smije se zaboraviti!

Dortmund je jučer šestu godinu zaredom bio domaćin manifestacije kojom se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Za govornicom u ovom poznatom njemačkom gradu smjenjivali su se poznati lokalni političari, a među njima je bila i Sabine Poschmann, zastupnica u Bundestagu.

Poručila je da će se založiti da se u Njemačkom parlamentu usvoji rezolucija u Srebrenici.

– Smatram to važnim i zato zahtijevam od Srbije i Republike Srpske da priznaju genocid u Srebrenici. U Bundestagu ću se založiti za usvajanje rezolucije kako bi i Bundestag tom pitanju posvetio više pažnje nego do sada, da jasno poručimo kako je važno da to ne zaboravimo – rekla je Poschmann za Deutsche Welle.

Naglasila je da se srebrenički genocid ni u kojem slučaju ne smije zaboraviti.

– Za mene to znači da ne zaboravimo genocid i da budemo dobar primjer našoj djeci, da im kažemo da je ono što se dogodilo tako veliki zločin da se moramo protiv toga boriti, pogotovo danas kada vidimo da se ekstremisti i populisti šire u društvu. Za mene je to danas važnije nego ikada prije – dodala je Poschmann.

Ove godine izostao je marš mira koji se tradicionalno održava u okviru ove manifestacije u Dortmundu, a razlog je širenje pandemije koronavirusa. Gradske vlasti dozvolile su održavanje skupa samo sa određenim brojem učesnika.

Šef Gradske uprave Dortmunda Jorg Studemann naglašava da je Srebrenica najveći zločin protiv čovječnosti i najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

– To je strašna tragedija i stravičan zločin koji se dogodio pred očima UN-ovih vojnika. To je i opomena, i znak da se preko rasizma i islamofobije može ubiti puno ljudi – rekao je Studemann.

Iz Dortmunda je također poručeno da se Srebrenica ne smije zaboraviti i da o onome što se u njoj dogodilo treba govoriti, posebno mlađim generacijama.

Predsjednik Kluba poslanika SPD-a u Parlamentu NRW Thomas Kutschaty kaže da Nijemci vrlo dobro znaju koliko je važno učiti iz prošlosti i to znanje prenijeti mlađim generacijama.

– Odlučujuće je da se takvo nešto nikada više ne smije ponoviti. Ono što se tada dogodilo je bio najveći genocid od kraja Drugog svjetskog rata. Mnoge mlađe generacije to uopće ne znaju jer o tome tada ništa nisu čule. Zato moramo poduzeti sve moguće napore da se takvo nešto ne zaboravi. Ako ne pripazimo i svi zajedno ne budemo dovoljno budni, takvo nešto se može i ponoviti. Veoma je važno da podsjećamo na tu tragediju, na taj masakr, da se prisjećamo tog genocida i da to prenesemo pogotovo mladim ljudima – rekao je Kutschaty.

Izvor: Vijesti.ba / DW

Related posts