MELISA JE KREATORICA IDEJE ZA NAGRADU JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE U BIH

Umjetnost, aktivizam, mladi – pojmovi koji imaju dosta zajedničkog. Ukoliko ih spojiš dobijaš priliku da budeš svjestan sredine oko sebe, glasan i angažovan. Dobijaš priliku da govoriš univerzalnim jezikom, i šalješ poruke koje se pamte. Melisa je pobjednica Javnog poziva za izradu idejnog rješenja statuete koju ćemo dodijeliti jedinicama lokalne samouprave za doprinos poboljšanju položaja mladih. 

Predstavljamo vam Melisu Vreto, umjetnicu iz Sarajeva. Rođena je u Sarajevu 1989. godine. U Bihaću je završila Srednju umjetničku školu uporedo sa Općom Gimnazijom. Diplomirala je i magistrirala u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za slikarstvo. Godine 2015. upisuje doktorski studij likovnih umjetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gdje u julu 2020. brani doktorski umjetnički projekat „Tijelo kao društvena senzacija: fenomen odjeće kao druge kože“.

Melisa, kako je danas biti mladi umjetnik u BiH? Sa kakvim izazovima se suočavaju mladi umjetnici?

Biti mladi umjetnik/ca u BiH je izazov sam po sebi. Prepušteni sami sebi, suočavamo se sa svim preprekama koje postoje u našem društvu. Evidentni su problemi u svim sektorima i poljima bh. društva, ali bojim se da su kultura i umjetnost na sve tanjim marginama. Sistem vrijednosti je poremećen, anemična kultura nema prostora niti snage da utiče na bh društvo u smislu pokretanja, oživljavanja i transformisanja zajednice, propitivanja vrijednosti i generisanja novih pristupa mimo ustaljenih tradicionalnih postavki.

Potrebna je znatno veća institucionalna podrška od svih nivoa vlasti kako bi se intenzivirao razvoj kulture i umjetnosti, ali i riješili gorući problemi institucija kulture, nauke i umjetnosti.

Pored toga jako je bitna solidarnost među umjetnicima i mladima u bh društvu.

Ohrabrujuća okolnost je ta da postoji dosta inicijativa od strane organizacija iz nevladinog sektora koje rade na problematiziranju trenutne situacije i mislim da je njihovo učešće u kreiranju kulturne politike itekako značajno. Vjerujem da programi i inicijative organizacija, jedinica lokalne samouprave, zapravo čine većinski postotak kulturnih aktivnosti u lokalnim zajednicama.

Melisa, ti si pobjednica Javnog poziva, kojeg su tri krovna tijela mladih raspisala u sklopu projekta Fakat je vakat za mlade. Koji su te razlozi animirali za prijavu?

Javni poziv za idejno rješenje statuete mi se najprije učinio interesantnim zbog okvirnog projekta koji predstavlja i promoviše jednu jako pozitivnu priču u bh društvu po pitanju mladih i lokalnih samouprava. Motivirajuća mi je bila ideja Vijeća mladih FBiH da se kroz dodjelu nagrada oda priznanje lokalnim zajednicama za doprinos i unapređenje položaja mladih na nivou cijele BiH. Bio je to svojevrstan kreativni izazov za mene, a vodila sam se mišlju da kroz predloženu statuetu i ja postajem dio jedne priče za primjer, te dajem svoj umjetnički doprinos istoj.

Mladim ljudima poručujem da misle globalno, a djeluju lokalno jer Fakat je vakat za mlade!

Izvor: vijecemladih.ba

Related posts