"Slobodan udarac": Možete li zamisliti da u Sarajevu policija pjeva "Za islam, za Allaha"?

Ono što oni žele je da mrzimo kao oni. E pa, ne dozvolimo im to nikad. Ako padne Sarajevo, past će i ideja Bosne

U današnjem izdanju “Slobodnog udarca” analiziramo skandaloznu proslavu neustavnog Dana RS u Banjoj Luci, dok se druge strane pojedine sluge šovinisitčkih politika plasiraju teze o Sarajevu kao netolerantnom i islamiziranom gradu.

– Sarajevo možda nije danas kakav naročit grad, ali i takav kakav jeste, sa svojim većinskim narodom, uzor je kosmpolitizma, tolerancije, slobode i multikulture, vjerovatno u regiji, kamoli u Bosni. 

I kao takav je ono problem, jer dok Sarajevo bude i sebi zadržavalo i posljednju zehru navedenog, ono će, kao centar, ostavljati nadu da je moguće jednog dana stvoriti i istinsku multietničku, složnu i funkcionalnu državu. A to je upravo ono što srpski i hrvatski šovinisti žele svim silama spriječiti. Njima ne treba nikakvo otvoreno i tolerantno Sarajevo, jer oni ne žele tolerantno i otvoreno društvo. Oni žele etnički čiste i zaokružene srpske i hrvatske teritorije. Ono što njima treba je bošnjački pandan vlastitih nacionalizama koji će poslužiti kao ultimativni argumenti da se narodi u BiH trajno mrze i da tu nikakav suživot nije moguć.

Izvor: Avaz.ba

Related posts