Slikar Husnija Topić izložio radove kod gradskog mosta u Bihaću

Husnija Topić (53) renomirani umjetnik i slikar, poznat po svojim neobičnim radovima koji krase mnoge domove u Krajini, opet je prijatno iznenadio javnost izloživši danas postavku svojih slika uz rijeku Unu pored gradskog mosta u Bihaću. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, a motiv su historijski obrisi grada Bihaća i Krajine, sa likom žena.

„Mislim da je došlo do određenog zasićenja kada je u pitanju zatvoreni prostor i zbog toga sam želio izaći vani u prirodu, kako bi poslao javnosti poruku da nam je potrebno više neposredne i direktne komunikacije”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Topić.

Motive ove neobične izložbe Topić je, kaže, pronašao u bogatoj historiji ovog kraja, počevši od Japoda, Rimljana i hrvatskih plemića, do Osmanlija, Austrijanaca i savremenog doba, a vrlo značajnu ulogu u cijelom tom vremenskom periodu, igrala je žena.

„Ovo su generacije koje su prolazile kroz ovdašnje gradove od plemena do čitavih civilizacija koje su prolazile i prelazile preko ovdašnjih trgova, gradova i država. Naravno, ovo nisu sve slike s tim motivima jer ih nisam sve ni mogao donijeti danas ovdje, ali eto odabrao sam one s likom žene. Dakle, želio sam pokazati koliko je žena važna u društvu, koliko je značajna njena uloga i koliko je ona sposobna bila tokom cijelog perioda historije do danas“, istakao je Topić.

Izložba je pravo osvježenje za građane Bihaća u ovim danima kada zima polako odlazi a proljeće dolazi u grad na Uni.

Related posts