SKUPŠTINA USK: Prihvaćeni predloženi Nacrti zakona

Na 34. redovnom zasjedanju Skupštine USK, na čijem obimnom dnevnom redu je 35 tačaka, usvojena su i u javnu raspravu upućena dva zakonska rješenja. Radi se o Nacrtu zakona o oružju i municiji USK i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, porezu na naslijeđe i poklon.

Nacrtom zakona o oružju i municiji USK, kako je rečeno, definisan je predmet regulisanja i područje njegove primjene, odnosno uvedene kategorije i utvrđena definicija oružja. Ovim zakonom se uređuju kategorije oružja, uslovi za nabavljanje, držanje, nošenje, promet i posredovanje u prodaji oružja i municije, ali i kazne za nepoštivanje njegovih odredbi.

Mišljenja o ovom zakonskom rješenju su podijeljena. Jedni tvrde da je rigorozan, a bilo je i mišljenja da bi trebao biti još rigorozniji

Iako uz niz kritika, usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, porezu na naslijeđe i poklon. Inicijator donošenja ovog zakona je Poreska uprava Ured Bihać. Kako se čulo tokom rasprave, ovim nacrtom ide se naruku pravnim licima koji se bave igrama na sreću.

U Vladi kažu da je svaka rasprava u Skupštini Kantona dobro došla da bi se poboljšao prijedlog zakona.

Oba nacrta zakona u narednih 60 dana bit će predmet javnih rasprava koje bi trebale biti organizirane u svim općinama USK.

U nastavku sjednice zastupnici su razmatrali izvještaje i programe rada zdravstvenih ustanova. Iako nije bilo predviđeno dnevnim redom predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić danas se osvrnuo na službenu obavijest direktora Katoličkog školskog centra u Bihaću u kojoj stoji kako očekuje da će Skupština proglasiti javni interes za Medicinsku školu u ovoj školskoj ustanovi.

Related posts