Skupština USK nije usvojila izvještaje i potvrdila da nema većine za ovu vladu

Sjednica Skupštine USK-a pokazala je da ne postoji parlamentarna većina i da ova vlada nema prohodnost svojih odluka. Bilo je očekivano da većina koja je, ucjenama imenovala svoje lične ministre neće imati kapacitet niti snagu da se bavi pravim problemima koje naš kanton ima. Od brojnih materijala koji su čekali na usvajanje, prošli su jedino ovogodišnji Programi rada sa financijskim planom Opće bolnice Sanski Most i Sportskog saveza USK. 

Ostale tačke dnevnog reda nisu imale potrebnu većinu glasova i, bez obzira što je jedan od zastupnika iz vladajuće većine pred sjednicu najavio da će ‘biti oboreni svi izvještaji i zatim pokrenuta procedura smjene postojećih direktora’, do toga nije došlo i kako stvari stoje zadugo neće biti jasne većine koja će to moći provesti. 

Riječ je o kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo i Službi za zapošljavanje, gradskim apotekama, lječilištu Gata, Domu zdravlja Cazin, Socijalno – pedagoškoj životnoj zajednici Bihać.

U opoziciji tvrde da je današnja sjednica služila za ustanove nebitne vladajućoj strukturi, te da se termin za neke važnije tačke dnevnog reda čeka, dok se obezbijedi dovoljan broj glasova. Smatraju da u Skupštini Kantona ne postoji parlamentarna većina, zbog čega se, kažu, za sada ne razmatra ništa, što je od značaja za građane Kantona i budžetske korisnike.

U poziciji navode, da je ovakav ishod sjednice, uzrokovan isključivo opravdanim odsustvom dvojice njihovih kolega. Zamjeraju opoziciji na negativnim glasovima, jer su stajališta da svi predloženi materijali imaju značaj i da nemaju nikakve veze sa političkim konotacijama, pošto se uglavnom radi o zdravstvenim ustanovama.

Bilo kako, stanje i omjer snaga u Skupštini, ali posebno aktuelni sastav u kojem prevagu čine tri- četiri prelatača, koji su sebično, ucjenama i ‘za ruku’ dosad isposlovali rukovodeće pozicije u Skupštini za sebe, a mjesta na budžetu za braću i muževe od rodica, kao na primjeru zastupnika Nisveta Jusića ne daju optimizam da će do kraja ovoga mandata biti ikakvog napretka od takve vlasti za običnog čovjeka na USK. Na žalost, u tom periodu će još veći broj naših sunarodnjaka, posebno mladih ljudi svoju budućnost potražiti van granica našeg kantona i države BiH. 

Izvor: cazin.net

Related posts