U Bihaću instalirana automatska stanica za mjerenje kvalitete zraka

Predstavnici Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH, direktor Almir Bijedić i stručni saradnik u Sektoru životne sredine, Enis Omerčić posjetili su Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona.

Povod ove posjete je ovih dana instalirana stanica za mjerenje kvalitete zraka s kojom su upoznali resornog ministra Adnana Alagića i njegovu pomoćnicu za zaštitu okoliša i komunalne djelatnosti, Mersiju Talić. Novo-instalirana automatska stanica za mjerenje kvalitete zraka u krugu Meteorološke stanice u Bihaću potom je zvanično puštena u rad a jedna je od osam ovakvih mjernih stanica u Federaciji BiH.

Zahvaljujući donaciji švedske vlade u iznosu nešto većem od 200.000 maraka, a kroz „Impaq projekt“ kojeg u BIH realizira Švedska agencija za zaštitu okoliša, u Meteorološkoj stanici u Bihaću već desetak dana novoinstalirana stanica mjeri kvalitetu zraka koji je, kako smo čuli, prema rezultatima dosadašnjih mjerenja, čist. Ovakve rezultate moćićemo iskoristiti za promociju turizma ali i organske proizvodnje u poljoprivredi, istaknuto je.

Iz FHMZ su ovom prilikom najavili kako će, nakon provedenih priprema, u dogledno vrijeme u Cazinu biti instalirana Agrometeorološka stanica koja će poljoprivrednicima biti od velike koristi pri donošenju odluka značajnih za kvalitetu njihove poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: RTVUSK

Related posts