Škrbić o odlasku doktora iz RS-a: Raduje me da je naš kadar prihvaćen u EU

Medicinski fakultet u Banjoj Luci danas je obilježio 39 godina postojanja, a dekan Ranko Škrbić predstavio ja ambiciozne planove za naredni period.

Istaknuo je da planiraju da do kraja godine Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a prijave studijski program na engleskom jeziku, a aktivno se radi i na izgradnji Medicinskog kampusa na Paprikovcu pored Univerzitetsko-kliničkog centra RS u Banjoj Luci.

Škrbić je kazao da su od Vlade RS-a dobili na korištenje nekadašnji Urbanistički zavod RS, te je planirano da se tu opremi Centar za biomedicinska istraživanja, koji trenutno ne postoji i jedan je od imperativa razvoja Medicinskog fakulteta.

– U velikom smo spremanju. Na Stomatološkom fakultetu pravimo Kliniku za dentalnu medicinu, a radovi su pri kraju. Zajedno sa Evropskom investicionom bankom ove i naredne godine ćemo raditi projektovanje Medicinskog kampusa. Izvedbeni projekat trebao bi da bude gotov do decembra naredne godine. Sredstva su izdvojena od EBRD-a u iznosu od 880.000 eura. Tako ćemo na Paprikovcu imati novu zgradu Medicinskog fakulteta i srednju Medicinsku školu – kazao je Škrbić.

On je danas komentarisao i veliki odlazak medicinskog kadra u inostranstvo, te je kazao kako ih “raduje što proizvode kadar koji je prihvaćen u zemljama EU“.

– To znači da smo harmonizovali naše propise. Naše je da se potrudimo da dignemo standarde, pravimo najbolji proizvod i da ga zadržimo kvalitetom i korektnim odnosom države prema sistemu. Fluktuacije radne snage se svugdje dešavaju. Iz Slovenije odoše u Austriju, iz Austrije u Njemačku, iz Njemačke u SAD, nama dolaze iz Srbije itd. Na nama je da stvorimo uvjete da ljudi mogu da rade ovdje– istakao je Škrbić

Rekao je i da su trendovi u Evropi da se Medicinski fakultet pretvori u Univerzitet, pa tako i u RS-u.

– Mi sada već imamo četiri studijska programa, a imaćemo ih devet. To je kao devet fakulteta. O tome se razgovara, možda sad nije trenutak ali će u dogledno vrijeme to sigurno doći na dnevni red – rekao je Škrbić. – piše faktor.

Related posts