Sjajni Zmajevi predvođeni prepunom Skenderijom srušili Mađarsku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u 9. kolu kvalifikacija za Mundobasket selekciju Mađarske rezultatom 83:78.

Mađari su otvorili utakmicu trojkom. Izjednačeni prvi dio prve dionice. Dobra igra i 6 poena Kenana Kamenjaša. Nakon 5 minuta igre bilo je 10:10. Naredne 3 minute svega 6 poena na obje strane. BiH imala je prednost 14:12 poslije 8 minuta utakmice.

Rotirao je selektor Adis Beciragic. Startna petorka Gegić, Kamenjaš, Vrabac, Lazić i Delalić. Priliku su u prvoj četvrtini dobili Čampara, Sejfić i Penava. Napravila je BiH seriju 6:0, ali su to Mađari trojkom, ali je odmah uzvratio Amar Gegić.

Međutim odmah odgovor Mađarske i nova trojka – četvrta na meču. Rezultat prve četvrtine 23:18. Kamenjaš i Gegić po 6 poena, Lazić 5, Čampara, Vrabac i Penava po 2.

Zmajevi ostavili srce na terenu u drugoj četvrtini

Počela je nesportskom BiH. Približili su se Mađari na -2, ali dvije trojke Penave i Čampare vratile su BiH značajnu prednost.

Najveća prednost Zmajeva u ovom trenutku +9 (31:22) na staru drugog kvartala. Diskutabilna odluka sudija. Dosudili faul na Hopkinsu. Iako nije bilo kontakta naših košarkaša. Nakon toga selektor Bećiragić zbog nedogovanja dobio tehničku.

Ali ne padaju naši momci. Hrabra igra naših košarkaša, koji su dočekali svoje minute u reprezentaciji. Poslije pola vremena igre u drugoj četvrtini BiH je imala +11 (41:30). Sjajna timska igra Zmajeva. Srce svakog igrača je na terenu. 52:38 nakon prvog poluvremena.

Pad u trećoj četvrtini

Nastavila je BiH da igra odlučno. Otišli su na startu treće dionice na +17. Ali, u narednom napadu Mađari pogađaju tricu pod faulom i koriste slobodno bacanje.

Nekako stihijski vratili su se Mađari u meč. I 4:21 do kraja vratili se na jednocifren zaostatak (59:51). Totalni pad u igri naše repezentacije.

Pogodili su Mađari novu tricu pod faulom i realizovali bacanje (59:55). Serija 13:0 Mađara 59:57. Samo 7 poena za 8,5 minuta BiH u trećoj dionici. Seriju prekida Kenan Kamenjaš 2+1.

Ali odmah u narednom napadu Vojvoda pogađa trojku. Izjednačenja 62:62. Vode Mađari nakon tri četvrtine 62:64.

Skenderija naš tim vodila do pobjede

Naš tim je ipak u drugom dijelu vođen prepunom Skenderijom zaigrao sjajno i došao do bitne pobjede.

Naš tim je do pobjede vodio Kenan Kamenjaš sa double-double učinkom od 20 koševa i 14 skokova. Lazić je ubacio 16 uz 9 skokova, dok je Gegić ubacio 14. Veoma dobar bio je Vrabac sa 11, dok je Čampara ubacio 9 poena.

U timu Mađarske Filipovity ubacio je 17, Perl je dodao 15, dok je Vojvoda meč završio sa 11 poena.

Naš tim je ovom pobjedom zadržao priključak za pozicijama koje vode na Mundobasket i sada je 4. na tabeli sa omjerom 5:4. Mađarska je 5. sa 13 koševa.

Izvor: N1

Related posts