Sirijski Kurdi pokrenuli ofanzivu protiv militanata ISIL-a

Snage predvođene sirijskim Kurdima saopćile su u četvrtak da su pokrenule ofanzivu protiv boraca tzv. Islamske države, nekoliko dana nakon što su naoružani džihadisti izveli smrtonosni napad na zatvor.

Šest kurdskih boraca ubijeno je u ponedjeljak kada su militanti ISIL-a napali kompleks u Raki, bivšoj de fakto prijestolnici džihadističke grupe u Siriji, u pokušaju da oslobode svoje militantne saborce koji su tamo zatočeni.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima saopćile su da ofanziva, nazvana “Operacija al-Džazira Tunderbolt”, ima za cilj “eliminaciju” naoružanih pripadnika ISIL-a iz područja koja su bila “izvor nedavnih terorističkih napada”.

SDF je saopćio da se operacija izvodi zajedno s koalicijom koju podržavaju Sjedinjene Države, iako nije bilo trenutne potvrde međunarodnih snaga da oni učestvuju.

U saopćenju SDF-a se navodi da su osim osujećenog napada na Raku, borci ISIL-a nedavno izveli osam napada u sjevernim sirijskim regijama Deir Ezor, Hašakeh i logor za raseljene osobe Al-Hol, u kome su smješteni članovi porodica militanata ISIL-a.

Pozivajući se na nedavne turske zračne napade na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, SDF su saopćile da ISIL pokušava “iskoristiti” situaciju “izvodeći više terorističkih napada”.

Nakon meteorskog uspona u Iraku i Siriji 2014. godine, ISIL je doživio propast svog takozvanog kalifata, ali su njegovi borci ostali na terenu.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts