Bihać: Održan sastanak u cilju poduzimanja određenih mjera a vezano za pojavu sušenja četinarskih šuma

Na inicijativu Šemsudina Dedića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH, u saradnji sa kantonalnim resornim ministarstvom, u Bihaću je danas održan radni sastanak u cilju poduzimanja određenih mjera a vezano za pojavu sušenja četinarskih šuma na području Unsko-sanskog kantona.

– Federalno ministarstvo je reagovalo nakon informacije ŠPD Unsko-sanske šume, u kojoj je ukazano na ovaj problem i sastanak je organizovan da bi se sve relaventne institucije uključile i pružile stručnu pomoć, kazali su pomoćnica federalnog ministra za šumarstvo i lovstvo Danica Cigel i savjetnik ministra Fuad Mujagić.

Kako su naveli u ŠPD Unsko-sanske šume problem sušenja četinarskih šuma, usljed prenamnoženja potkornjaka, na području kojim gospodari ŠPD, u posljednje vrijeme postaje sve izraženiji. Posebno je zabrinjavajuće stanje na području općine Bosanski Petrovac , gdje je primjetno masovno sušenje četinarskih šuma . Menadžment ŠPD izrazio je i danas zabrinutost obimom sušenja četinarskih šuma, zbog čega su i zatražili pomoć s federalnog nivoa vlasti.

Kantonalni ministar Dragan Polimanac ukazao je na ozbiljnost činjenice da su šumski ekosistemi ugroženi, što zahtijeva zajedničko djelovanje svih nadležnih institucijama i brzu reakciju.

Related posts