SIPA se oglasila povodom slučaja Airsoft klub “Crna munja” iz Cazina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) reagovala je na pisanja srbijanskih medija kako član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u našoj zemlji uspostavlja tajni vojni sistem.

Nakon što su Večernje novosti objavile članak, a mnoge televizijske stanice u RS-u emitovale prilog, u kojem se navodi da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, kontaktirali smo SIPA-u kako bismo provjerili tačnost ovih navoda.

“U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu ne raspolaže saznanjima o formiranju paralelnog/tajnog vojnog sistema u BiH, kojim navodno koordinira navedeni član Predsjedništva BiH”, odgovoreno nam je iz SIPA-e.

Inače, ovo nije prvi put da mediji zajedno s političarima pokušavaju zastrašiti stanovnike BiH, ali i susjednih zemalja ratom. Brojni predstavnici međunarodne zajednice u više navrata upozoravali su političare da se bave ekonomskim problemima, a ne zastrašivanjem naroda.

Do sada su se pokazale neutemeljenim sve tvrdnje o navodnim aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju OSA-e protiv Srbije i njenih zvaničnika. Nekoliko puta je Komisija za nadzor nad OSA-om utvrdila kako OSA obavlja svoje poslove u skladu sa zakonom.

Related posts