Najveća od invazije na Irak: Američka borbena flota plovi prema Siriji

Golema borbena grupa od čak 12 američkih ratnih brodova upravo plovi za Siriju, što je navodno najveća takva od američke invazije na Irak 2003.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon navodnog hemijskog napada prošle sedmice, ali ova eskadrila potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu učestvovale u akciji.

Ruski ambasador je već zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

Nosač aviona Harry S. Truman isplovio u srijedu

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virdžiniji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom grupom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizovana za protivvazdušnu obranu. Ova borbena grupa trebala bi doći do svog cilja u Evropi, odnosno na Bliskom istoku, sljedeće sedmice.

Još četiri razarača navodno su već u Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja Daily Mail.

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, ali za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.

Related posts