“Sindrom nedostatka motivacije”: Oko 330.000 Bugara ne žele uopće raditi

Oko 330 hiljada radno sposobnih osoba u Bugarskoj, čija populaciji iznosi oko 7 miliona, navodno se ne žele obrazovati niti raditi.

Prema rezultatima ankete koju je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja “Trend”, oko 10 posto radno sposobnih osoba u toj zemlji ne želi aktivno učestvovati na tržištu rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivaylo Georgiev Kalfin, predsjednik Instituta za ekonomiju i međunarodne odnose, koji je predvodio ovo opsežno istraživanje, istakao je da veliki broj stanovnika Bugarske nema potrebnu motivaciju da aktivno učestvuje na tržištu rada.

– Broj građana Bugarske koji pate od sindroma nedostatka motivacije veći je od očekivanog – rekao je Kalfin.

Naglasio je da pomenutih 330 hiljada osoba čak nisu ni registrovani na biroima za zapošljavanje.

Upozorio je da se sve više povećava broj osoba koje se, kako je rekao, svojevoljno marginaliziraju u društvu kao i na tržištu rada.

Istakao je da takve osobe, kako je pokazalo istraživanje, vode potpuno pasivan život.

Prema rezultatima ankete, od tih 330 hiljada osoba, 10 posto čine fakultetski obrazovane osobe, 53 posto osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem i 26 posto sa osnovnim obrazovanjem.

Od tog broja, 80 posto njih je ostalo bez posla tokom prethodne godine, a 12 posto nikako nisu imali zaposlenje.

Prema rezultatima ankete, 47 posto ispitanika je odgovorilo da ne bi prihvatilo posao koji je plaćen manje od 500 eura, dok je 41 posto, uglavnom mladih osoba, istaklo kako bi prvom prilikom napustili zemlju.

Navodno je od 2007. godine, kada je Bugarska postala članica Evropske unije (EU), zemlju napustilo oko dva miliona osoba.

Related posts