Šesta većina spašava Rošićevu vladu?

Nakon što je SBB izašao iz koalicije sa SDA u Unsko-sanskom kantonu, opozicija je počela sakupljati većinu i potpise za sjednicu Skupštine USK-a, čije zasjedanje nije zakazano već tri mjeseca. Nova većina u planovima opozicije uključivala bi tri poslanika iz SDA koji su bili s njima ranije uz Vladu Izudina Saračevića, međutim, SDA je te planove presjekla na zasjedanju Kantonalnog odbora, uvodeći povjereništvo u Općinski odbor Bužim. Naime, poslanici SDA Samir Veladžić i Nisvet Jusić odavno nastoje da bužimsku SDA preotmu iz ruku federalnog poslanika Kasima Mulalića. Poslanik iz Bužima Samir Veladžić dobio je od KO SDA šta je htio, povjereništvo koje će mu donijeti prevlast u Bužimu. Međutim, u Bužimu to nisu htjeli prihvatiti.

Klub vijećnika i članstvo SDA su jučer, protiveći se uvođenju povjereništva, održali pres-konferenciju, sa koje su poručili da ne pristaju na ucjene.

– U sastav povjereništva imenovali su ljude koji su na zadnjim izborima bili na nezavisnoj listi. Klub vijećnika SDA to ne prihvata i odbijamo bilo kakvu suradnju s njima. Od danas naš klub sa temeljnim članstvom stranke kreće u očuvanje SDA, sazivanjem vanredne proširene skupštine i tražićemo tumačenje Statuta stranke. Nakon toga ćemo odrediti dalji pravac za SDA Bužim, kazao nam je Rifet Šahinović, predsjednik Kluba vijećnika SDA Bužim.

Među imenovanim povjerenicima nalazio se i Agan Elkasović, koji je jučer saopćio da je imenovan a da nije za to znao te podnosi ostavku, dok Šahinović tvrdi da takvih ima još i da povjereništvo neće zaživjeti.

Predsjednik SDA USK-a Šemsudin Dedić je uspio osujetiti opoziciju da ovlada Skupštinom i smijeni Vladu, ali je otvorio gorući problem u Bužimu. Njegov stranački kolega i predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić jučer je sazvao Kolegij Skupštine na kojem je utvrđen termin za sjednicu – 13. novembar.

Na predloženom dnevnom redu naći će se neki redovni izvještaji koji mjesecima čekaju, ali će to, prije svega, biti prilika za odmjeravanje snaga u klupama, pred donošenje budžeta za 2018. godinu. – piše Oslobodjenje.

Related posts