Sebija Izetbegović: Strahujem li od smjene? Ma dajte molim vas, samo jednog se bojim

Izetbegović je odgovarajući na pitanja novinara kazala da ne može konkretno odgovoriti na pitanje koliko je bilo pogrešnih dijagnoza na KCUS-u s obzirom na to da je riječ o procesu koji je potrebno dokazati na sudu ukoliko već nego smatra da mu je uspostavljena pogrešna dijagnoza.

“Ja sam čisti primjer pogrešne dijagnoze. Ja sam prije 19 godina dijagnosticirana u KCUS-u kao žena koja napipala kvržicu na dojci. Rečeno mi je da je to bezazlena stvar i da stavljam obloge”, rekla je Izetbegović dodajući da je sve nalaze radila na svoju ruku jer su joj tada doktori kazali kako nema nikakvih potreba za nalazima.

Ona je rekla da je sve papire poslala doktorima u Austriji znajući kao doktorica da kvržica nije nimalo bezazlena stvar koji su joj istog momenta rekli da dođe jer se na jednom mjestu vidjela probijena kapsula tog tumora.

“Znajući da to nije uredu i otišla sam. Zahvaljujući tome sam ostala živa. Neka i ova konferencija služi za to da se razbije stigma kako ja ovdje liječim ljude, a da se sama liječim vani. To nije tačno. Ja sam vani otišla da spasim glavu jer su ovdje odbijali da mi rade dijagnostiku koju sam tražila”, rekla je Izetbegović.

Ispričala je i kako je prije skoro 30 godina izgubila dijete na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu jer njene kolege nisu znale da naprave dijagnostiku.

“Osim što mi je umrlo dijete na porodu nakon toga sam 11 puta operisana zbog povreda koje su mi moje kolege nanijele u toku nestručno vođenog poroda. Toliko o pogrešnim dijagnozama”, kazala je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdila da je u prošli petak imala sastanak sa predsjednikom Vlade Kantona Sarajevo Edinom Fortom kojem su prisustvovali i direktori disciplina na KCUS-u.

“Željeli smo sastanak kako bi vidjeli šta znači njihov papir o ultimativnom moratoriju za prijem u radni odnos. Dio moratorija odnosi se na one koje moramo penzionisati sa trenutkom kada steknu bilo koji uslov. Mi to već godinama poštujemo”, rekla je Izetbegović.

Što se tiče druge tačke moratorija u kojoj je rečeno da se uposlenici mogu primati uz saglasnost ministra do godinu dana, Izetbegović je kazala da je KCUS u decembru raspisao konkurs za 46 specijalizacija.

“Dobili smo 825 aplikacija. Želimo privesti kraju taj konkurs u okviru kojeg najkraća specijalizacija traje četiri godine. Oni moraju potpisati ugovor sa KCUS-om i jednostavno ne mogu biti primljeni do godinu dana. Željeli smo to rasčistiti i nismo dobili nikakav prigovor od premijera koji je čak rekao da mu je veliko zadovoljstvo i da on želi s nama sarađivati”, kazala je Izetbegović.

Kako kaže, Forto i predstavnici Vlade KS rekli su predstavnicima KCUS-a kako izvršna vlast ne pravi nikakvu opstrukciju. Ona je kazala da Ministarstvo zdravstva KS naknadno poslalo KCUS-u obavještenje da se oni ništa ne pitaju kada je riječ o prijemu u KCUS već Federalno ministarstvo zdravstva.

“Onda smo sutradan dobili od premijera potvrdu da možemo primiti dva hirurga. To je vrlo interesantno jer postoje mnoge kontradiktorne stvari koje želimo rasčisti”, rekla je Izetbegović.

istakla je da je zapisnik sa sastanka s Fortom donesen na njeno insistiranje i da je riječ o sastanku kojem predstavnici vlasti nisu pristupili ozbiljno.

“Dobila sam neki prijedlog zapisnika koji je potpuno neodgovarajući tom sastanku. U protekle tri godine imali smo mnoge sastanke u Vladi KS i sa bivšim premijerom Elmedinom Konakovićem koji nam je obećavao da će problemi biti riješen za četiri ili 48 sati. Nikada se ništa nije desilo i nažalost nikada nismo dobili nikakav zapisnik sa tih sastanaka. Tako da, kao da nisu postojali”, kazala je Izetbegović.

Izrazila je nadu da će Vlada KS imati razumijevanja prema mladim ljudima koji su se prijavili na specijalizaciju, odnosno kako će spriječiti njihov eventualni odlazak u inostranstvo.

Na pitanje o reprezentacijama na KCUS-u, ona je kazala kako je njena reprezentacija voda i kafa ili eventualno čaj koji donese od kuće.

“Tokom 2013. godine reprezentacija je iznosila skoro 42 hiljada KM, 2014. godine 58 hiljada KM, 2015. godine skoro 80 hiljada KM, 2016. godina kada sam preuzela kabinet bila je 1.335 KM, 2017. godine 988 KM, a 2018. godine 374 KM. Evo kako smo uštedjeli novac”, rekla je Izetbegović.

Novinari su Izetbegović pitali i da li strahuje od smjene s obzirom na to da nije usvojen Izvještaj KCUS-a o radi za 2017. godinu, a na šta je ona odgovorila: “Ma dajte molim Vas, samo je jedan koga se ja bojim. Ne strahujem ja od takvih stvari nikada”.

Što se tiče izlaganja zastupnika u Skupštini KS prilikom razmatranja izvještaja KCUS-a, Izetbegović je rekla da su kantonalni zastupnici postavljali pitanja iz kojih se može izvući zaključak kako su o izvještaju raspravljali ljudi koji nemaju pojma o toj materiji.

“Izvještaji ranijih menadžmenta KCUS-a, kada su se pravila ta dugovanja od 100 miliona, usvojeni. Konaković je glasao za sve izvještaje ranijih menadžmenta, a mi smo radili po programu koji je on usvojio kao premijer”, rekla je Izetbegović.

Ona je pročitala i nekoliko zastupničkih pitanja poput onih o progonu i mobingu i pitanja da li su izračunali vrijednost intelektualnog kapitala.

“To nam je bilo jako simpatično. Voljeli bi da nam ta zastupnica lično da mjerne jedinice za intelektualni kapital”, rekla je Izetbegović.

Na kraju je još jednom poručila da nema nikakvih dilema jer generalnog direktora postavlja Vlada Federacije BiH i premijer FBiH, a KS je samo jedan od suosnivača.

Izvor: klix.ba

Related posts