SDP traži od Vlade FBiH uvođenje poreza na bogatstvo

Uvođenjem poreza na bogatstvo možemo stvoriti znatno pravednije društvo, te redistribucijom bogatstva umanjiti nepravedne razlike među našim građanima, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.
Delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aner Žuljević najavio je da će ova stranka ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.

“Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi saradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva”, naveo je Žuljević.

On podsjeća da je nedavno izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo te da ih je to opredjelilo da ovoj vladi daju još jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovisali.

“Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u oktobru”, ističe Žuljević.

Iz SDP-a BiH navode da imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.

“Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati. Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredijeljenost i orijentaciju ka cijelom sistemu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti. Naše društvo se ne smije pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu hiljada maraka, dok istovremeno pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva”, navodi Žuljević.

On ističe kako SDP BiH nema ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom žele samo poslati poruku kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreznog sistema kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva.

“Porez na bogatstvo bi djelom mogao ispraviti i dio nepravde učinjene lopovskom privatizacijom kada su pojedinci na veoma sumnjiv način došli u posjed značajne imovine i kada je stvorena cijela armija stranačkih bogataša. Zbog svega navedenog Inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ćemo ponovno uputiti u proceduru i vidjeti da li će ova vlast na čelu sa SDA i HDZ stati u odbranu ugroženih građana ili će se posvetiti daljnjem bogaćenju bogatih i stati u zaštitu armije stranačkih, tranzicijskih, privatizacijskih bogataša”, zaključuje Žuljević.

Related posts