SDA USK: Ova vlast se boji ulaska u Skupštinu, zato i nema sjednica

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su kritikovali poziciju i vlast u nekoliko oblasti.

Klub SDA najviše zamjerki ima na neodržavanje sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, katastrofalno stanje u obrazovanju, zdravstvu i pravosuđu, istaknuto je na konferenciji.

Zastupnik Hadis Jusić govorio je kako je u četiri godine mandata održana samo 21 sjednica Skupštine USK-a, te kako se on lično srami što je dio najneučinkovitijeg saziva ovog tijela od osnivanja Kantona.

Međutim, to nismo krivi mi iz SDA, mi bi zasjedali već danas, ali neće oni, kazao je Jusić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Jasmin Musić rekao je da je razlog za to strah. Trenutna vlast se boji i ući u salu Skupštine, a kamoli staviti određene tačke na dnevni red ili otvoriti diskusiju, kazao je Musić. On je kritikovao i sastanak rukovodstva NES-a, prvenstveno premijera USK-a Mustafe Ružnića u ambasadi Ukrajine u Sarajevu, jer smatra da nije posao kantonalnih zvaničnika da provode državnu politiku i da izigravaju državnike.

Još samo nedostaje da naprave Ministarstvo vanjskih poslova Unsko-sanskog kantona, rekao je Musić.

Saopćenje SDA USK prenosimo u cjelosti:

Skupština USK mora pod hitno početi s radom-usvojiti Program rada za 2022., izmjene i dopune zakona o oružju i municiji, zakon o legalizaciji objekata, izmjene zakona koje tretiraju ukidanje građevinskih dozvola za plastenike, staviti van snage Odluku o dodjeli školskog prostora za Muzej 505. viteške bužimske brigade ukoliko je to zaista uvjet da bi Vlada USK izvršila prenamjenu sredstava za Muzej koji se sada treba graditi na novoj lokaciji.

Problemi u oblasti obrazovanja su pred eskalacijom-prosvjetni radnici ostali su u neravnopravnom položaju u odnosu na sve ostale budžetske korisnike i nakon usvojenog budžeta za 2022. godinu, Vlada po starom receptu odbija socijalni dijalog, nedostatak grijanja u školama ugrožava prava učenika i obrazovni proces u cjelini, vladajući NES zloupotrebljava školske objekte za organizaciju političkih skupova, Univerzitet u Bihaću je i dalje bez Upravnog odbora.

Pravilnici u javnim zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona nisu usklađeni sa novim kolektivnim ugovorom, što izaziva opravdano nezadovoljstvo radnika u zdravstvu širom kantona, građani Bihaća i dalje ne vide konkretne aktivnosti na izgradnji Doma zdravlja Bihać, Kantonalna bolnica neke od ugovorenih usluga ne pruža vec mjesecima zdravstvenim osiguranicima Unsko-sanskog kantona.

Ostalo je sedam dana do isteka zakonom utvrđenog roka za formiranje Ureda za borbu protiv korupcije USK-Vlada Kantona nije poduzela nijednu aktivnost u pravcu formiranja Ureda, čime jasno poručuje i međunarodnim partnerima i zastupnicima u Skupštini da se ne želi boriti protiv korupcije i da će u tu svrhu kršiti i tek usvojeni Zakon.

Vlada Kantona degradira državne institucije posjetom otpravniku poslova Ambasade Ukrajine najavljujući pomoć toj zemlji i izbjeglicama, na što ih je upozorio i sam otpravnik ističući da njegova zemlja pomoć očekuje putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dvostruke aršine i opsesivnu ambiciju NES-a da svaku krizu iskoristi za derogiranje državnih institucija najbolje je razobličila presuda Ustavnog suda BiH iz februara kojom je presuđeno u korist migranata koji su apelacijama dokazali da im je Operativna grupa USK prekršila zakonom utvrđena prava prisilno ih izmještajući na lokalitet Lipe u proljeće 2020. godine.

Poslovanje brojnih institucija Unsko-sanskog kantona dovedeno je na rub zakonitosti, ne postoji vizija rješavanja gorućih problema prisutnih u svim segmentima života na USK, Skupština ne razmatra materijale koji bi trebali pokazati jasnu sliku stanja u javnim preduzećima i ustanovama.

Strah od gubitka moći i vlasti natjerao je vladajuće strukture koje predvode NES i SDP da stanje u USK dovedu do krajnjih granica apsurda, pri čemu se svakodnevno manifestiraju negativni efekti trenutne vlasti na koje već godinama upozoravamo. Kada je u javnosti u ovoj mjeri prisutno toliko sumnjivih stvari vezanih za aktuelnu vladajuću garnituru, postavlja se pitanje šta će sve izaći na površinu kada odu sa krajiške političke scene, navodi se u saopćenju.

Related posts