SDA USK: Laže se i napada bez osnova

Sinoć je u Sportskoj dvorani Cazin, u organizaciji Stranke demokratske akcije, održan tradicionalni iftar kojem je prisustvovalo više od hiljadu postača iz Cazina, te gosti iz ostalih gradova Unsko-sanskog kantona.
Prisutnima se obratio predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Šemsudin Dedić. On je u svom obraćanju istakao da je Ramazan najvažniji mjesec za muslimane, te prilika da kroz post, namaze, dove i činjenje dobrih djela osnažimo duh, savladamo naše mane i pojačamo vrline.

Ramazan je vrijeme mira i unutrašnje refleksije, stoga se Dedić posebno osvrnuo na obavezu da se u ovom mjesecu sudržimo od teških riječi.

“Svjedoci smo da se ovih dana događaju neke stvari koje ne priliče mjesecu Ramazanu. Dižu se političke tenzije. Laže se i napada bez osnova. Kleveće i ogovara. Vrhunac je bila bomba ispod auta predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin. Pa teorije zavjere, optužbe i insinuacije o počiniocima. Želim da vjerujem da se radi o ishitrenim izjavama, izrečenim pod utjecajem emocija. Nezamislivo je da se predizborna kampanja vodi tokom mjeseca Ramazana. Nezamislivo je da se ovakva prljava predizborna kampanja vodi uopće“, nagalasio je.

On je dodao da politika nije vrijedna da žrtvujemo našu vjeru i naše vrijednosti. Biti musliman znači voditi se načelima Islama uvijek i bez obzira na okolnosti.

“Tokom ovog mjeseca Ramazana dobili smo puno opomena da smo ova naša načela stavili na stranu zbog nekih ovozemaljskih stvari. Želim da ostatak ovog mjeseca iskoristimo da razmislimo o tome šta nas je dovelo do toga da umjesto da sarađujemo, optužujemo jedni druge. Umjesto da pomažemo, tražimo načine da jedni drugima zagorčamo život. A prije svega, iskoristimo ovo vrijeme da smirimo nepotrebne strasti i da poslije Bajrama naše međusobne odnose počnemo graditi ispočetka. Uzmimo na sebe obavezu da postanemo bolji jedni prema drugima”, zaključio je Dedić.

Related posts