CRVENI KRIŽ ODUSTAJE OD MIGRANATA U BIHAĆU: Pogledajte konferenciju za medije Crvenog križa i Doma zdravlja Bihać (VIDEO)

Danas je u prostorijama Crvenog križa održana konferencija za medije Crvenog križa i Doma zdravlja Bihać povodom novog vala migranata koji je pogodio Krajinu, a ponajviše grad Bihać. Naime, prema službenim podacima na području Bihaća se nalazi preko 1.600 migranata, a zbog zaraznih bolesti na pragu smo proglašenja epidemije.

Prisutnima su se obratili predstavnici Crvenog križa Bihać i Crvenog križa USK, te direktorica Doma zdravlja Bihać.

Podsjećamo, prema informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova USK na ovom području do 30. maja zabilježen je priliv većeg broja migranata iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Palestine, Iraka, kao i drugih područja koja su zahvaćena ili bila zahvaćena ratnim dejstvima, a sa ciljem daljnjeg tranzita u zemlje Zapadne Evrope.

Broj legitimisanih migranata na području Unsko-sanskog kantona do današnjeg dana je 2.066, s tim da je najveći broj evidentiran na području grada Bihaća 1.404. Prema procjenama, trenutno u Bihaću boravi čak 1.600 migranata, od čega ih u bivšem Đačkom domu boravi između 250 do 300, a u nedovršenoj zgradi Doma penzionera, nedaleko od centra grada, oko 200. Ostatak je smješten u privatnim smještajima i drugim mjestima. U istom periodu na području općine Velika Kladuša legitimisana su 662 migranta, s tim da ih prema slobodnoj procjeni na ovom području trenutno boravi oko 350.

Press konferencija Crvenog križa grada Bihaća povodom trenutne migrantske situacije.

Gepostet von Crveni križ grada Bihaća am Samstag, 2. Juni 2018

Kad je u pitanju zdravstveni aspekt u Unsko-sanskom kantonu u kontekstu migrantske krize, od 23. aprila ministar zdravstva uputio je naredbu za postupanje svim zdravstvenim ustanovama, u kojoj je navedeno da se u postojećoj situaciji, treba ponašati i postupati u skladu Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

S obzirom na to da među migrantima iz arapskih i drugih zemalja postoji pojava scabiesa (svraba) i pediculosis (ušljivosti), od ustanova je zatraženo da odmah angažuju HES-ove (higijensko-epidemiološke službe) za obilazak i djelovanje na terenu prema poznatim lokacijama na kojima migranti borave, kao i da prate njihov priliv.

Timovi su aktivirani u domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, a direktorica Zavoda za javno zdravstvo je koordinatorica za USK. Ministar zdravstva je o problemima sa kojima se suočio ovaj Kanton obavijestio Federalno ministarstvo zdravstva i na održanom sastanku inicirao da se Federalno ministarstvo uključi u ovaj problem i pokrene koordinacioni mehanizam sa nivoa BiH prema nižim nivoima vlasti.

Related posts