SDA odgovorila SDP-u: Suzdržite se od vrijeđanja lika i djela Alije Izetbegovića

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na komentar Socijaldemokratske partije (SDP) o stelama postavljenim u Gimnazijskoj ulici u Općini Centar Sarajevo, a na kojima su ispisani i citati prvog predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.Kako su saopćili iz sarajevske SDA, oštro se oštro protivi SDP-ovom pokušaju degradiranja časnog lika i djela Izetbegovića.

“Iako je SDP krenuo u preuranjenu kampanju za lokalne izbore usmjerenu protiv načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, Kantonalni odbor SDA zahtjeva da se SDP suzdrži od vrijeđanja lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a samim tim i osjećaja građana Općine Centar, Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine”, poručili su.

Kako su naveli, u periodu nakon agresije, razaranja i opsade SDA je od Sarajeva napravila ekonomski centar jači od RS-a i prostor na kojem prava i slobode uživaju svi njegovi građani te kontinuirano daje podršku razvoju kulture i promovisanju vrijednosti koje je afirmisao i Izetbegović, a načelnik Ajnadžić, nakon što je obnašao komandne funkcije tokom agresije i taj period završio sa činom generala, danas doprinos izgradnji bolje lokalne zajednice i društva daje sa pozicije uspješnog načelnika.

“Iako je SDP četvrta stranka po snazi u Kantonu Sarajevo, SDA neće dozvoliti da časno ime i ostavština prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine bude predmet njihove predizborne kampanje i borbe za lokalne budžete. Rezultat njihovog današnjeg politikanstva je oduševljenje dijela srbijanskih medija koji su etablirani kao promotori velikosrpske politike kao i uobičajena podrška njihovog dokonog koalicinog partnera Elmedina Konakovića”, naglasili su iz SDA.

Istakli su da se zalažu za slobodu misli i riječi, ali da, kako su naveli, odlučno odbacuju da stranka čiji je potpredsjednik Vojin Mijatović javno slavi 9. januar drži moralne i druge lekcije o bilo čemu a ponajmanje da se bavi analizom lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, saopćeno je iz SDA.

Izvor: Klix.ba

Related posts