SDA na pragu formiranja nove većine za vlast u Zeničko-dobojskom kantonu

Nakon raspada skupštinske većine koju je predvodila Socijaldemokratska partija, odgovornost na formiranje većine pala je na SDA koja je u ZDK osvojila najviše mandata.

U sedmici na izmaku predstavnici SDA ZDK koja u Skupštini ima 11 mandata, održala je razgovore s A-SDA i Strankom za BiH koji su napustili Bh. blok, a rezultat razgovora je potpisan sporazum o saradnji. Sporazum je već ranije potpisan i s HDZ-om koji je dugogodišnji partner SDA u Skupštini ZDK.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević je kazao da su programski ciljevi ovih stranaka programski slični.

“SDA je na putu da s HDZ BiH, A-SDA i SBiH formira skupštinsku većinu u Zeničko-dobojskom kantonu, a sada slijede operativne aktivnosti”, izjavio je Galijašević.

Podsjetimo, raspadanje skupštinske većine u ZDK je nastupilo istupanjem Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, nakon čega su Bh. blok zbog neozbiljnosti i neodgovornosti napustili i A-SDA i jedan zastupnik Stranke za BiH.

SDA, HDZ, A-SDA i SBiH trenutno imaju 18 zastupnika, koliko im je potrebno za vlast, jer su navodno u međuvremenuna svoju stranu uspjeli pridobiti jednog nezavisnog poslanika.

Izvor: Klix.ba

Related posts