SDA matematički već može smijeniti Konakovića, ali je neizvjesna podrška za novu vladu

Kantonalni odbor SDA je prije nekoliko dana definitivno poručio da će tražiti smjenu premijera koji je napustio tu stranku Elmedina Konakovića. Najavljeni su razgovori s političkim akterima u Skupštini Kantona Sarajevo, ali još uvijek bez konkretnih koraka.

U međuvremenu je većina stranaka iskazala svoj stav o tome kako će se ponijeti u slučaju da na dnevni red dođe smjena premijera Konakovića, što bi automatski značilo i smjenu Vlade KS i to nepunih osam mjeseci pred opće izbore.

Predsjednik SBB-a je kazao da će zastupnici iz te stranke glasati za smjenu Konakovića, a to je sinoć potvrdio i lider najjače opozicione stranke u Skupštini KS Predrag Kojović (Naša stranka). Kada tome dodamo i glasove zastupnika iz sada već krnjeg Kluba SDA te vjerovatnu podršku SDP-a i DF-a, ali i glasove nekih nezavisnih zastupnika, matematički je to više nego dovoljno za Konakovićevu smjenu.

Međutim, postavlja se pitanje šta dalje, kako formirati novu Vladu KS.

Predsjednik KO SDP-a Damir Mašić za Klix.ba je kazao da će se ta stranka o statusu Konakovića očitovati kada se uputi zvanična inicijativa, što se očekuje od SDA.

“Mi ćemo se očitovati kada se pokrene to pitanje. Nikako nismo zadovoljni radom Vlade KS općenito i nikako ne možemo ni podržati formiranje nove vlasti neposredno pred izbore. Mi čekamo oktobar da pokažemo naše kapacitete. Vrijeme je da se SDA konačno makne, a to će dobro doći i njima, ali i građanima, iako je toj stranci teško da se navikne da bude opozicija nakon 20 godina na vlasti”, kazao je Mašić.

Ključni detalj koji u ovom trenutku muči KO SDA je na koji način formirati novu Vladu, odnosno osigurati podršku. Jer, podrška stranaka da se Konaković smijeni ne znači i podršku za novu vlast. Tako bi Kanton Sarajevo mogao doći u jednu bezizlaznu situaciju, kao talac unutarstranačkih previranja.

Related posts