Sberbank najavila povlačenje iz Evrope, najneuspješnije tržište im je Hrvatska

Sberbank planira napustiti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog regulatornog pritiska povezanoga sa sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref.

“Trenutno optimiziramo naše poslovanje u Evropi, a iz nekoliko zemalja ćemo otići. U Evropi je izuzetno teško poslovati pod sankcijama”, rekao je Gref u intervjuu za TV kanal Rossia 24.

“Tamo (u Evropi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora. Premda na tom tržištu ne pripadamo u red velikih banaka, uvršteni smo među sistemski važne banke pod direktnim nadzorom Evropske centralne banke, a tom nam vrlo ozbiljno komplicira život. Za malu banku snositi sve troškove povezane s direktnim nadzorom ECB-a nad sistemski važnim bankama, nije jednostavno”, rekao je Gref, prenosi Index.hr.

Najavio je veću koncentraciju na tržišta zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Sberbankovo evropsko poslovanje organizirano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz kompaniju-kćer u Švicarskoj.

Prema podacima Sberbanka, evropske filijale s dobiti su počele poslovati početkom 2016. godine.

Ovoga ljeta Sberbank je prodao biznis u Slovačkoj, ali, kako se navodi, najneuspješnijim tržištem za Sberbank postala je Hrvatska, gdje su 2016. godine vlasti obvezale banke da ponovno izračunaju hipoteke stanovništvu po stopi koja nije profitabilna za banke, što je dovelo do gubitaka, a još 1,1 milijardu eura Sberbank može izgubiti zbog kredita Agrokoru.

Related posts