Savjeti za mršanje: Najinteligentnija žena na svijetu otkrila kako održati vitku liniju

Amerikanka Marilyn vos Savant upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao žena sa najvišim koeficijentom inteligencije na svijetu i već tri decenije piše kolumnu u magazinu “Parade”.

Posljednja koju je napisala nije se ticala logičkih zagonetki ni matematičke problematike, kojima se inače bavi, nego je ponudila rješenje za problem koji muči mnoge žene – kako održati vitku liniju.

Ovo su njeni savjeti:

1. Zaboravite na grickalice

Marilyn smatra da grickalice ne treba kupovati i da kuhinju treba snabdjeti svim namirnicama potrebnim za pravljenje tri dnevna obroka.

2. Izbacite međuobroke

Umjesto voća i sokova u međuobrocima, kojima Marilyn ne osporava zdravu ulogu u ishrani, ona savjetuje šoljicu čaja. Potpuno kontradiktorno gotovo svim preporukama, ona dan završava uživajući u večeri kakvu poželi, jer vjeruje da je hrana korisnija za tijelo kada ste gladni, a ne kada vam to nalaže raspored.

3. Odviknite se od kaloričnih napitaka

Sokove i mlijeko Marilyn toleriše samo u vrijeme doručka, a sve napitke pije bez leda. Ona smatra da led uništava ukus pića, pa ljudi zbog toga pretjeruju u ispijanju sokova.

4. Nikada nemojte “čistiti” tanjir

– Prejedanje je najgora vrsta bacanja ukusne hrane – tvrdi najinteligentnija žena na svijetu. Koliko god da je vaš obrok ukusan, jedan dio ostavite za sljedeći obrok.

5. Uživajte u večeri

Uživanje u obroku zajedno s porodicom i prijateljima izumire u svijetu, ali to ne znači da treba da odustanemo od tog rituala.

6. Cijenite hranu i uživajte u svakom zalogaju

Ako volite da jedete, onda se s ljubavlju odnosite prema svakom zalogaju. Svaki komadić žvačite što duže možete i polako oslobađajte aromu u ustima. Tako ćete sebe poštedjeti nadimanja i grčenja crijeva.

7. Ostanite dosljedni u navikama

Vikendom mnogi otpuštaju sve kočnice u ishrani, kojih se drže preko radne nedjelje. Marilyn savjetuje da se rasporeda strogo pridržavate, a u trenucima besposlice, umjesto za grickanjem, posegnite za nekom aktivnošću, poput šetnje ili vožnje biciklom.

8. Ne potcjenjujte kalorije

Marilyn smatra da doručak i ručak ne treba da imaju više od po 250 kcal. Za večeru ne broji kalorije.

9. Jedite samo hranu koju zaslužujete

Nikada nemojte pristajati na lošu hranu, jer vaše tijelo zaslužuje samo najbolje. Zato, zaboravite na raskuhanu tjesteninu, masan sendvič ili loš keks, jer to jednostavno ne zaslužujete.

Related posts