Savez logoraša BiH neće tužiti BiH, ali razmatra tužbu protiv Hrvatske

Nakon najave Saveza logoraša Republike Srpske da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog učešća njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubistvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i tzv. Herceg-Bosni, i predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković, najavio je da će razmotriti takvu jednu mogućnost.

“Imamo već koordinaciju i sastanke sa određenim advokatskim timovima u BiH, a u Hrvatskoj iduće sedmice imamo zakazane sastanke sa advokatskim timovima gdje žele da razgovaraju o tim aktivnostima. Mi ćemo se definitivno odlučiti koji je to način i kada ćemo to uraditi, kada struka na kraju kaže svoje mišljenje”, istakao je Mešković za “N1” te dodao:

“Međutim, ono što je sigurno tačno da nećemo tužiti Bosnu i Hercegovinu”.

Podsjetimo, ranije je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio da su na području Hrvatske i tzv. Herceg-Bosne bila 222 logora za Srbe u kojima su 90 odsto bili zatočeni civili te da je u ovim logorima bilo čak 149 vrsta mučenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja Srba.

On je rekao da je presudom Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali” dokazano da su hrvatske oružane snage počinile velike zločine na području BiH.

(N1)

Related posts