Satler uručio donaciju Evropske unije: U Bosnu i Hercegovinu stiglo 38 najkvalitetnijih respiratora

Ušli smo u peti mjesec borbe protiv koronavirusa, on nam je pokazao da se svako može zaraziti i da ne poznaje granice, kazao je ambasador Johan Satler

Ušli smo u peti mjesec borbe protiv koronavirusa, on nam je pokazao da se svako može zaraziti i da ne poznaje granice, kazao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Dodao je da je upravo iz tog razloga danas ovdje u Sarajevu prilikom isporuke značajne količine pomoći.

– Radi se o pomoći u vrijednosti od 1,3 miliona eura. Radi se o 38 najkvalitetnijih respiratora i 20 uređaja za ultrazvuk – pojasnio je Satler.

Prema njegovim riječima, EU je najveći trgovinski partner BiH, kao i najveći investitor. 

Nova energija

– Radit ću vrlo naporno kako bi pomoć nastavila stizati u BiH. Ostajemo uz Vas i građane ove zemlje. BiH je na putu ka EU, unazad 15 godina taj proces bio je spor, ali svjedočimo novoj energiji. Primjer izbora u Mostaru to dokazuje. Iskoristit ću priliku da se zahvalim našim partnerima, a prije svega UNDP-u. Posebna čast mi je da nam se danas pridružila ministrica Bisera Turković koja je jako angažirana na evropskom putu – poručio je Satler.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zahvalila se Delegaciji Evropske unije.

– Velika su podrška u danima opasnosti. Ambasador Satler je neko ko čini jako mnogo za BiH. Zahvalni smo na tome. Zahvalni smo i UNDP-u, ovo za nas znači mnogo i daje nam znak da smo mi neko ko se ozbiljno razmatra da budemo punopravni član EU. Mnogo toga je učinjeno, a treba iskoristiti ovaj momentum i mislim da ćemo moći ispuniti 14 prioriteta – poručila je Turković.

Dodala je da se radi o vrlo kvalitetnoj opremi, možda i najboljoj koja se sada može naći na tržištu. 

Stiglo 38 respiratora i 20 uređaja za ultrazvuk

– Ova pomoć se dijeli po cijeloj BiH i tako to treba da bude – naglasila je Turković.

Razvojni program UN-a je tu da pomogne, poručila je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

– Zajedno smo jači – poručila je Nedera.

Odgovarajući na pitanje o praćenju donacija koje stižu u BiH, Satler je kazao da EU prati gdje se raspoređuje pomoć.

– Posljednjih sedmica vidimo napredak. Usvojen je budžet na Predstavničkom domu, očekujemo usvajanje i na Domu naroda Parlamenta BiH. To će omogućiti CIK-u da održe izbore do kraja ove godine. Drugi dobar znak je i podrška za imenovanje novog ministra sigurnosti. BiH mora imati ministra sigurnosti posebno u ovim vremenima, a uzimajući u obzir i migrantsku krizu – kazao je Satler.

Odgovarajući na pitanje o otvaranju granica, ministrica Turković kazala je da je građanima EU dozvoljeno da uđu u BiH.

Otvoriti granicu

– To uključuje sve koji imaju Šengensku vizu. Moj stav je bio da granicu treba otvoriti svima koji imaju negativan COVID test. A uskoro očekujemo proširenje odluke koju je donijelo Vijeće ministara. Nama trebaju turisti, naša ekonomija pati bez turizma – pojasnila je Turković.

Govoreći o donacijama, Turković je kazala da nju uznemirava trajanje procedure isporuke donacija prema krajnjim korisnicima.

Satler: BiH je na putu ka EU

– Mi smo uvijek isti dan pokretali procedure, ali sve procedure usporavaju taj proces. Možda da smo imali ministarstvo zdravstva na državnom nivou sve bi ovo išlo značajno brže – istakla je Turković.

Dodala je da postoji evidencija donacija.

– Ova oprema ulazi u drugačiju proceduru i ide značajno brže, a zahvaljujući UNDP-u i Delegaciji EU – objasnila je Turković.

Izvor: Avaz.ba

Related posts