Sarajevska policija planira kupiti vatreno oružje u vrijednosti milion KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u 2018. godini planira nabavku vatrenog oružja za koje će izdvojiti više od milion maraka.

Prema Planu nabavki uprave policije MUP-a KS za ovu godinu, za nabavku specijalne policijske opreme, odnosno vatrenog oružja, bit će izdvojeno 1.150.000 KM. Riječ je o ograničenom postupku s posebnim režimom uvoza, a u sklopu kojeg će se koristiti Pravilnik iz odbrane i sigurnosti.

Proces nabavke bi, prema planu, trebao biti realizovan u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine. Nije navedeno koja vrsta i količina oružja će biti nabavljena, kao ni odakle će biti uvezena.

“Riječ je o redovnoj nabavci, obnavljanju opreme. Bit će raspisan tender i nakon toga ćemo vidjeti ko će ispunjavati kriterije. Radi se o policijskom, odbrambenom oružju”, kazao nam je komesar MUP-a KS Mevludin Halilović.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su nam kazali da nisu dobili zahtjev za uvoz oružja. Naime, ovo ministarstvo izdaje dozvole za uvoz, izvoz, brokering i provoz oružja i vojne opreme te izvoz i uvoz usluga u vezi s oružjem i vojnom opremom, a u skladu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

“Izdavanje dokumenta kojim se odobrava uvoz i navodi svrha uvoza robe iz Zajedničke liste oružja i vojne opreme ‘odobrenje za nabavku’ u nadležnosti je entitetskog ministarstva ili organa Brčko Distrikta BiH nadležnog za oblast namjenske industrije ili nadležnog organa Ministarstva unutrašnjih poslova. Po prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole Ministarstvo traži prethodnu saglasnost od nadležnih ministarstava i to: Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno sigurnosne agencije BiH. Nakon pribavljanja navedenih saglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, Ministarstvo izdaje dozvolu za izvoz/uvoz oružja i vojne opreme”, kazali su nam iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo, jedna do glavnih tema prošlog mjeseca bila je nabavka oružja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kojem su sve nadležne institucije odobrile kupovinu 2.500 automatskih puški iz Srbije za koje će biti izdvojeno blizu dva miliona KM.

Osim toga, nabavku oružja ove godine planira i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovaj kanton će kupiti pištolje, snajpere i automatske puške u vrijednosti 338.500 KM. Planirana je nabavka pištolja u vrijednosti 120.000 KM, snajpera 40.000 KM i automatskih pušaka u vrijednosti 178.500 KM.

Related posts