Borrell: Sankcije SAD važan korak protiv organizovanog kriminala na Z. Balkanu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je „važnim korakom protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu” odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na listu sankcija stavi više osoba iz sjevera Kosova, uključujuċi i vodeċe ličnosti iz Srpske liste.

– Razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi sigurnosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u čitavom regionu. EU je u potpunosti angažovana na ostvarivanju ovog zajedničkog cilja – objavio je na Twitteru Borrell, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Inače Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je donijeta na osnovu izvršne uredbe predsjednika SAD-a Joe Bidena 13818 – koja predstavlja primjenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim s međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Kosovski lideri su pozdravili odluku SAD-a.

Premijer Kosova Albini Kurti je ocijenio da “ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na sjeveru Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava, slobodu i dobrobit građana”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani navela je da su kosovske institucije u potpunosti posvećene vladavini zakona i da će sarađivati sa SAD kako bi osigurale da region ne postane utočište za kriminalne grupe.

Reagujući na sankcije SAD protiv Radoičića i Veselinovića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da će, ukoliko protiv njih postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati.

Srpska lista, čiji je Milan Radoičić potpredsjednik, je uz podršku Beograda na lokalnim izborima na Kosovu 2017. godine osvojila vlast u svim opštinama sa srpskom većinom.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts