Sanski Most u projektu vrijednom 3 miliona maraka

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Šemsudin Dedić i premijer USK, Husein Rošić, boravili su u radnoj posjeti Općini Sanski Most. Na području sanske općine, zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH,trenutno se realizira nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

Tokom posjete i obilaska pomenutih radova, ministar Dedić je najavio i novi projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u općini Sanski Most, a za pomenute aktivnosti od strane resornog ministarstva, već su osigurana finansijska sredstva. U pratnji općinskog načelnika, Farisa Hasanbegovića i federalnog poslanika, Asima Kambera, predstavnici izvršne vlasti Federacije i Kantona su obišli radove koji se u Sanskom Mostu izvode u okviru realizacije projekta FERP, kojim se obnavlja infrastruktura oštećena tokom poplava u maju 2014. godine. Podsjećamo radi se o višemilionskom projektu koji se u protekle dvije godine realizira na području općine Sanski Most, a zbog obimnosti radova podijeljen je u nekoliko faza.

Većina radova u prvoj fazi FERP projekta projekta odnosila se na obnovu cestovne infrastrukture, te sanaciji nekoliko manjih mostova oštećenih za vrijeme poplava, dok je drugom fazom, koja je započela prije nekoliko mjeseci, asfaltirano više kilometara saobraćajnica u gradskom području i okolnim mjesnim zajednicama. Radovi još uvijek traju i privode se kraju, a bitno je istaći da je drugom fazom izvršeno i produbljivanje te uređenje korita rijeke Sane u cilju prevencije od budućih poplava. Bitno je naglasiti kako je istanuto zadovoljstvo izvršenim radovima, a za naredni period ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić je najavio novi projekat koji će se realizirati od strane resornog ministarstva.

Naime, Federalna vlada osigurala je sredstva u iznosu od 3 miliona konvertibilnih maraka za realizaciju projekta razvoja navodnjavanja u deset općina na području Federacije BiH, a koji će biti implementiran i na području općine Sanski Most. Ovom prilikom, minstar je posjetio nekoliko poljoprivrednih parcela, koje bi bile obuhvaćene ovim projektom. Inače, projekt ima za cilj unaprijediti sistem navodnjavanja, i pomoć razvoju poljoprivredne proizvodnje, kako bi se izbjegle sve buduće eventualne posljedice izazvane dugotrajnim sušnim periodom, koji je obilježio veći dio ove godine, a zbog čega su i sami poljoprivrednici pretpjeli ogromnu štetu.

Related posts