Francuska grupacija SLB zainteresovana za ulaganja u šumarstvo u USK

U Bihaću je danas održan sastanak na kojem su prisustvovali članovi Vlade USK i predstavnici SLB grupacije, jednog od vodećih preduzeća u području šumarstva i drvoprerađivačke industrije u Francuskoj, koja uspješno posluje i u Rumuniji te Brazilu.

Riječ je o radnom sastanku, nakon kojeg su predstavnici ove kompanije uputili se u obilazak više lokacija na području Bihaća, koje su domaćini preporučili kao potencijalna sjedišta za ovu kompaniju inače zainteresovanu za ulazak na područje Bosne i Hercegovine.

SLB grupacija je poznata po uspješnim ulaganjima na području šumarstva te razvijanjem inovativnih rješenja pošumljavanja, budući da spajaju ekologiju sa profitabilnim investicijama u šumarstvu i drvoprerađivačkoj branši.

“Grupacija je odabrala Unsko-sanski kanton koji je ‘zeleni’ kanton i baštini odnos prema ekologiji. Kompanija se bavi proizvodnjom bio-mase i novog postupka zasada šuma koji isključuje hemijski proces, što je za nas veoma bitno”, rekao je premijer USK Husein Rošić.

On je istakao da postoji već nekoliko lokacija koje će biti predstavljene potencijalnim investitorima.

“Radi se o industrijskim zonama u naselju Ripač u Bihaću, Kamenica, Šipad, bivša lokacija Krajina-metala gdje se nalazi zgrada sa 12 hektara zemljišta i potrebnom infrastrukturom što je njima itekako prihvatljivo. Oni će sa našim predstavnicima obići sve te lokacije i zauzeti konačan stav”, rekao je Rošić.

Prema njegovim riječima, 10. oktobra Unsko-sanski kanton će zvanično posjetiti i vlasnik ove grupacije. Iskazao je nadu da će se postići pozitivan dogovor, kako bi se krenulo u implementaciju izgradnje nove fabrike.

“Ono što ide u prilog jest obostrana predanost ekološkim principima i održivom razvoju te činjenica da se u Bihaću na dva fakulteta školuju kadrovi profila koje traži SLB. Uz šumarsku i drvnoprerađivačklu industriju oni imaju i tehnologiju koja bi mogla osigurati model zagrijavanja objekata u Bihaću, što je veliki problem u gradu. Ipak, više ćemo znati nakon narednog sastanka sa vlasnicima SLB grupacije, kazao je Rošić.

Related posts