Sanski Most: Husein Našić već decenijama svira frulu

Husein Našić iz sela Tomina, već decenijama aktivno svira frulu i pravi je virtuoz kada je riječ o ovom instrumentu. Iako ima punih 75 godina, kaže kako ga frula održava u dobroj fizičkoj kondiciji i doprinosi njegovom zdravlju.

Prisjeća se kako je ovaj instrument zavolio još u ranom djetinjstvu i od tada je frula njegov nerazdvojni životni saputnik. U ranijim godinama, kako ističe, nastupao je na takmičenjima i raznim manifestacijama oduševljavajući ljubitelje muzike svojim sviračkim umijećem.

Iako ima određenih zdravstvenih problema, Našić uvjerava kako je frula za njega najbolja terapija i da produžava život. Ističe kako je svaka frula po nečemu specifična i da proizvodi karakterističan zvuk. Zbog toga uvijek uza sebe nosi torbicu i u njoj po desetak različitih frula. Ovaj neobični čovjek kaže kako je najbolje životne i radne godine proveo na privremenom radu u Sloveniji, a u toj zemlji danas žive i rade njegovi sinovi s porodicama.

Objašnjava kako se najbolje frule izrađuju od javora, jasena, oraha, šljive i trešnje i da je za njihovu izradu potrebno potpuno suho drvo. Ističe kako se najčešće pravi iz jednog komada drveta i sastoji od čepa, dok se na poleđini nalazi vjetrilo, otvor s oštrim bridom koji siječe vazduh stvarajući ton. Na dnu svirale nalazi se rupa koja se naziva odušak, a na prednjoj strani šest rupica pomoću kojih se proizvode tonovi.

Našić kaže kako je, zahvaljujući fruli, zavolio muziku i druge instrumente, među kojima mu je omiljena harmonika. I danas voli zasirati u društvu, a odlučan je da svoje muzičko umijeće pokaže na predstojećoj manifestaciji „Zlatni glas Sanskog Mosta“, koja će se održati 28. Decembra u Gradskoj dvorani, i već se prijavio da sudjeluje.

/inmedia

Related posts